fredag den 30. juli 2010

Sidste workshop?









Åbningstaleren ved Den Internationale Workshop for Billedkunstnere, Felix Pedersen, lod lidt af en bombe springe ved ferniseringen af workshoppens udstilling på Galleri Spor 1 i Brande den 30. juli. Han kunne fortælle at 2010-udgaven af workshoppen ville være den sidste.

Det har hele tiden ligget klart, at udgifterne til leje af lokaler på RemisenBrande og omkostningerne ved indkvarteringen på Brande Højskole er steget voldsomt de senere år – og ikke mindst derfor føler jeg mig overbevist om, at man har været nødsaget til at indskrænke workshoppen fra de tidligere tre uger, som den varede, da jeg deltog i 2007, til de nuværende knapt to uger.

Bliver der arrangeret en workshop igen i 2011 bliver det under alle omstændigheder i et helt andet regi og under andre fysiske forhold. Hvad dét kommer til at handle om, kan man kun gisne om. Indtil videre kan man se workshop-deltagernes arbejder på Galleri Spor 1 i Brande helt frem til den 22. oktober







torsdag den 29. juli 2010

Visit i Brande






Det lyder muligvis ikke specielt eksotisk, hvis man tager overskriften for hvad den er; men når besøget drejer sig om Den Internationale Workshop for Billedkunstnere, er det faktisk ret interessant.

Som sædvanligt emmede RemisenBrande af arbejdeslyst, da de mange nationaliteter kreerede kunst sammen og hver for sig. Jeg besøgte workshoppen på et tidspunkt, hvor en del værker var ved at være færdige, og faktisk dagen før, der skulle udvælges ting til udstillingen, som åbner den 30. juli i Galleri Spor 1 ved Brande Station. Ved den lejlighed regner jeg også med at være der.

Jeg har taget en serie billeder på workshoppen – og nogle af dem kan ses herover.

Nordsjælland og Louisiana




Man kan godt knibe sig selv lidt i armen, når man kommer fra Jylland med en ganske almindelig gennemsnitssommerdag og drager på endagsudflugt til Nordsjælland – i første omgang til området omkring Tisvildeleje. Her var der skyfrit og rigtigt sommervejr, så frokost blev spist på stranden foran Tisvilde Hegn.

Efter nogle timer ved stranden og i Tisvildeleje kørte vi til Louisiana. Udstillingen med Sophie Calle var meget omfattende, så jeg opgav hurtigt at fordybe mig i de enkelte værkers narrative karakterer. Tværtimod oplevede jeg udstillingen på sine visuelle betingelser og der er i visse tilfælde tale om en helt enestående og magisk æstetik.

Derimod synes jeg, at udstillingen med Andy Warhol og Edward Munch som tema var en anelse for meget Warhol og lidt for lidt Munch. Denne ubalance fik udstillingen til at fremstå som et sommershow lavet med henblik på at øge publikumsmængden.

Det pragtfulde vejr fulgte i øvrigt med til Humlebæk, så Louisianas aftenbuffet kunne nydes udendørs.


mandag den 26. juli 2010

SlutTour


Der er nok en del – jeg selv inklusive – der ikke rigtigt ved, hvad de skal stille op med sig selv i de kommende dage efter at de fleste eftermiddage har været brugt på at følge årets Tour de France på de franske landeveje.

Løbet har været godt i år. Det har været akkurat så dramatisk, som man kunne forvente og håbe. Hårde bjergetaper, opslidende dage med brosten og en fantastisk spændende enkeltstart med de store Grand Cru vinslotte på vejen fra Bordeaux til Pauillac udgjorde momenter, som man vil huske fra Tour’en årgang 2010.

Løbets resultat er vel kendt af enhver, som blot har den mindste interesse for landevejscykling – og som bekendt var Saxo Banks Andy Schleck ikke i stand til at true Alberto Contador i det samlede klassement, selv om der var spænding om resultatet stort set lige til det sidste.

Var Tour de France et fantastisk cykelløb i år, kan man desværre ikke sige det samme om TV2’s dækning af løbet. Reportagerne var præget af irriterende afbrydelser gang på gang – dels i kraft af nyheder, interviews, som vi ofte skulle se og høre flere gange samt ikke mindst de totalt ligegyldige indslag, hvor gæster i studiet skulle køre op af Tourmalet på motionscykler. Dødssyg underholdning, som tager meget fra den samlede bedømmelse af TV2’s dækning.

Heldigvis er Jørgen Leth tilbage som kommentator – og det trækker til gengæld op.

fredag den 23. juli 2010

Sommertid i Kunstbygningen



”I en sommertid hvor mange kulturinstitutioner går på lavt blus og afventer de ferierendes hjemkomst, har Århus Kunstbygning en absolut seværdig udstilling på programmet”.

Ordene er Anne Mette Thomsens, som hun formulerede dem i forbindelse med udstillingen ’Intensive Surfaces’ af britiske Shezad Dawood i Århis Kunstbygning på kunstsitet Kunsten.nu. Der er meget at se på, og udstillingen kommer vidt omkring fra cowboyromantik til indisk symbolik, som det illustreres herover.

Også i Kunstbygningen finder man i underetagen en udstilling (det lille billede), der ikke er specielt godt formidlet på stedet – og det er måske godt det samme? Faktisk er man i stand til at opleve udstillingen på sine egne præmisser, og det er egentligt rart til en forandring.

Her handler det om kunstnerduoen J&K – Janne Schäfer (D) og Kirstine Agergaard (DK) – som ifølge Kunstbygningens hjemmeside repræsenterer følgende: ”Med humor og et overraskende nærmest skamløst rapseri fra forskellige kulturers symbolverden føres publikum ind i konstruerede verdener, hvor neo-koloniale og tværkulturelle problemstillinger undersøges og tematiseres”. Denne udstilling har titlen ’The Perfect Stage’.

søndag den 18. juli 2010

Sommer på det lille værksted



Det er for alvor blevet sommer – og det præger i høj grad aktiviteterne på værkstedet. Ind imellem bliver der dog lige foretaget ét og andet. Lige nu handler det mest om, at få spændt lærreder op til et par malerier på 114 x 146 cm. En enkelt skitse bliver det også til ind i mellem.

fredag den 16. juli 2010

Workshop endnu en gang


I 2007 deltog jeg i Den internationale Workshop for Billedkunstnere i Remisen i Brande. Dengang varede workshoppen i tre uger; men siden er den blevet reduceret til to uger.

Fra den 19. juni kan man opleve omkring en snes kunstnere fra flere nationer og verdensdele på Remisen. Der er en enkelt genganger fra da jeg deltog, nemlig japanske Chiho Ito (billedet). Af danske kunstnere fra min egen bekendtskabskreds kan nævnes Anja Christensen, Sanne Ransby og Ina Olsen.

Workshoppen kulminerer med en fernisering d. 30. juli på Galleri Spor 1 i Brande, hvor man viser et udsnit af de på workshoppen producerede værker.

torsdag den 15. juli 2010

Katalog til 'Dybt Trykt'

Udarbejdelsen af kataloget til min retrospektive grafikudstilling ’Dybt Trykt’ på KunstCentret Silkeborg Bad er i fuld gang. Vi har lige fået tilsendt første korrektureksemplar – og naturligvis er det uundgåeligt, at der er nogle få ting, der skal rettes. Ellers ser det fint ud.

KunstCentrets direktør Iben From har udvalgt de værker, der bliver gengivet. Her har jeg foretaget nogle ganske få korrektioner på vort sidste møde. Kataloget bliver på 34 sider og i et næsten kvadratisk format.

Bortset fra forordet, som er forfattet af Iben From, har jeg bidraget med nogle tekster, der beskriver motiver og metode på en – forhåbentlig – grundig måde.

Gengivelsen herover ’Finanslivets Gråskala’ fra 1991, som jeg bl.a. debuterede med på Charlottenborgs Forårsudstilling, bliver gengivet på katalogets bagside.

What a good year for the roses


Jeg vil - undtagelsesvist - lade billederne herover tale for sig selv, og i øvrigt henvise til blog'ens overskrift.


mandag den 12. juli 2010

Hundige Strand

Skitsen herover er tegnet på årets foreløbigt varmeste dag - og det var lørdag den 10. juli, hvor solen skinnede fra en skyfri himmel hele dagen. Luften var 32, vandet 23 og lokaliteten er Hundige Strand ved København

søndag den 11. juli 2010

Islands Brygge

Hvis man udelader vigtige, beskrivende detaljer, kan man såmænd nemt få et fotografi til at forekomme en anelse surrealistisk. Hvad er meningen f.eks. med et antal unge mænd kun iført korte bukser foran en stor glasfacade?

Billedet er såmænd taget på Islands Brygge, hvor man de seneste år har anlagt et antal havnebade – og det er ét af disse, der danner udgangspunkt for fotoet herover. Det er blot svært at se.

Jeg er just hjemkommet fra hovedstaden, og på grund af den varme sommer, blev det ikke til meget andet end afslapning og ture til stranden. Dog ikke havnebad; men Hundige Strand – ca. et kvarters kørsel i automobil fra min anden hjemby Albertslund.

torsdag den 1. juli 2010

Arbejde, der skrider frem


Jeg har netop været til møde med direktøren for KunstCentret Silkeborg Bad, Iben From, i forbindelse med forberedelserne til min udstilling ’Dybt Trykt’, som åbner i september.

De 93 grafiske arbejder som kommer til at udgøre udstillingen er allerede indrammet med museums-passpartout og Badets rammer, som er smukt forarbejdede trærammer.

Det sidste møde har haft sigte på at få kataloget sammenstykket, så det passer ind i Silkeborg Bads tradition, samtidigt med at det tilfredsstiller mine behov for formidling. Jeg har skrevet tre katalogtekster, som hver især beskriver nogle af mine oplevelser med dybtrykket over en længere periode.

Udstillingen vil rumme arbejder fra perioden 1987-2010.