onsdag den 29. juli 2020

Bodil Nielsen udfordrer Kunsthal Nord

Installationsfoto fra opbygningen af udstillingen 'Inside Colour' i Kunsthal Nord i Aalborg (foto: Niels Fabæk)    

"Bodil Nielsens værker trækker tråde til postminimalismen og colour field traditionen i billedkunsten og på tværs af disciplinerne til industrielt design og arkitektur. Det formår hun uden at tabe kunstensforestillingsrum. Hendes værker har den kvalitet, at de giver en rumlighed af sig og giver plads - ikke tager det, som gør oplevelsen af Bodil Nielsens kunst til en generøs og demokratisk oplevelse"

Jeg har lært Bodil Nielsen (f. 1957) at kende - primært - som maler, blandt andet gennem nogle fine separatudstillinger hos Galerie MøllerWitt, da galleriet havde adresse i Aarhus. 

Nu har hun imidlertid valgt at udfordre rummene i Kunsthal Nord i Aalborg, hvor hun ganske snart kan opleves med udstillingen 'Inside Colour'. 

Netop farven har spillet en overordentlig betydning i Bodil Nielsens ofte stramt opbyggede, abstrakte kompositioner; men hvordan hun løser opgaven i det postindustrielle miljø i Aalborg, vil jeg se frem til at kaste et blik på, når jeg besøger udstillingen, der åbner d. 1. august. 

Bodil Nielsen er uddannet ved Det Kgl. Danske Kunstakademi i årene 1986-1993, og hun har blandt andet modtaget Eckersberg Medaljen i 2013 lige som hun i 2018 blev tildelt Statens Kunstfonds livsvarige ydelse. 

Udstillingen i Kunsthal Nord kan ses frem til d. 17. oktober. 

Citatet herover er et uddrag af kunsthallens pressemeddelelse vedrørende udstillingen.

Palle Nielsen udstillingsaktuel

Palle Nielsen: 'Den forladte by', 1976. Radering (foto: Ole Akhøj)

"Palle Nielsens værker er fulde af vold, mord og modbydeligheder, men de er samtidig så smukt skabt, at øjet ikke får lyst til at flygte fra det ubehagelige, men inviteres til at undersøge både motivet og teknikken nærmere"

Citatet stammer fra en anmeldelse, som Maria Kjær Themsen har foretaget for dagbladet Information, og som det fremgår, drejer det sig om en aktuel udstilling 'Katastrofer og mirakler' med værker af Palle Nielsen (1920-2000). 

Udstillingen finder sted på Fuglsang Kunstmuseum på Lolland, og når jeg netop fremhæver denne anmeldelse og udstilling, er det fordi, at den senere på året - nærmere bestemt fra d. 26. september - kan ses på Skovgaard Museet i Viborg. 

Derfor kommer der formentlig meget mere om udstillingen her på siden til efteråret. 

Udstillingen slutter på Fuglsang Kunstmuseum d. 13. september. I Viborg kan den ses frem til d. 10. januar 2021. 

Så er datoerne vist på plads?

mandag den 27. juli 2020

De originale olympiske ringe solgt for millionbeløb

De fem berømte olympiske ringe i Pierre de Coubertins udgave (foto: Denis Balibouse/Reuters)

Der findes sandsynligvis ikke mange symboler, der er gengivet så mange gange som de olympiske ringe; men når det drejer sig om det første eksemplar af ringene, som er blevet det grafiske synonym med De Olympiske Lege, er værket naturligvis penge værd. 

Derfor måtte en brasiliansk samler slippe omkring 1,75 millioner kroner (inkl. diverse salærer) for originaltegningen, som er blevet udført af Pierre de Coubertin i 1913. 

Værket er blevet solgt på en fransk auktion, og Coubertin er faktisk ikke en Monsieur Hvem-som-helst

Han var selveste grundlæggeren af de moderne Olympiske Lege og formand for Den Internationale Olympiske Komité i årene fra 1896 til 1925. 

Det kendte symbol blev for første gang taget i anvendelse ved Olympiaden i Antwerpen i 1920. Siden har det fulgt begivenheden - og er dermed blevet et af de mest berømte brands i designhistorien.

lørdag den 25. juli 2020

Anna Ancher-udstilling med overraskelser







































For nylig kunne jeg berette om et planlagt besøg på Skagens Kunstmuseum, hvor man for tiden kan se en stor Anna Ancher-udstilling, som tidligere på året er blevet vist på Statens Museum for Kunst. 

Det vil sige, at den blev lukket ned, da museet var tvunget til at lukke for publikum i forbindelse med Covid-19. 

Heldigvis har man valgt at flytte udstillingen tilbage til nationalgalleriet, når udstillingen slutter i Skagen d. 18. oktober. 

Nu er besøget på museet i Skagen imidlertid gennemført, og jeg kan sige, at det er en veldisponeret og ganske smuk udstilling, der byder på værker, som måske kan overraske den alment interesserede museumsgæst. 

Der findes under alle omstændigheder flere værker, som jeg i hvert fald ikke tidligere mindes at have set. Især overraskes man af de meget gennemførte indslag, hvori man oplever hovedværker sat i scene sammen med oplæg af de samme værker. 

I det hele taget går man lettere overrumplet fra udstillingen, som er noget af et tilløbsstykke, hvilket måske er en udfordring i disse corona-tider

Men det er betingelserne, og jeg synes, at man på Skagens Kunstmuseum har gjort alt, hvad der er muligt med henblik på at skabe et miljø, der tager hensyn til såvel publikum som tingenes almene tilstand.

tirsdag den 21. juli 2020

Vi glæder os til Skagen

Installationsfoto fra Anna Ancher-udstillingen i Skagen med maleriet 'Et missionsmøde' fra 1903 i baggrunden (foto: Skagens Kunstmuseer)  

Sidst jeg/vi besøgte Skagen, var det i en arbejdsrelateret funktion, da jeg dengang skulle anmelde en udstilling på Skagens Kunstmuseum. 

Netop dette museum er bestemt et tema på et kommende privat besøg i Danmarks nordligste by. 

Særudstillingen med værker af Anna Ancher blev vurderet til seks ud af seks stjerner, da min kollega i øst anmeldte den i Jyllands-Posten, da den blev vist på Statens Museum for Kunst. 

Siden gik der som bekendt pandemi i tingene, og nationalgalleriet måtte, som så mange andre museer, lukke ned i en længere periode; men nu er der åbent igen, og når Anna Ancher-udstillingen slutter i Skagen d. 18. oktober, vil publikum i hovedstaden endnu en gang få mulighed for at se de mange værker af den store kvinde i kolonien af Skagensmalere. 

"Samlet set ønsker udstillingen at præsentere et mere nuanceret og mangfoldigt billede af Anna Ancher og placere hende i de større - internationale - sammenhænge. Den præsenterer Anna Anchers arbejde tematisk for at indkredse kendte og mindre kendte strategier og motivkredse i hendes arbejde". 

Blandt andet sådan hedder det i museets pressemateriale om udstillingen.

Foto: Skagens Kunstmuseer

Augustiana - Det Hvide Palæ










I det forrige blogindlæg beskriver jeg blandt andet kunsthallen Augustianas historiske rolle i korte træk. 

Som nævnt er Det Hvide Palæ nu erhvervet af Sønderborg Kommune, og har fungeret som kunsthal siden 2018.

Jeg synes ikke, I - kære læsere af denne blog - skulle snydes for nogle billeder af palæet og det smukke område, der omkranser det.