tirsdag den 30. juni 2020

Norsk museum sælger Francis Bacon-værk for godt en halv milliard

Francis Bacon: 'Triptych Inspired by the Oresteia of Aeschylus', 1981. Triptykon (foto: Sotheby's)

Et beløb svarende til lige knapt 562 millioner kroner var, hvad et tre-delt værk af Francis Bacon ifølge kunstportalen Artdaily.com kunne indbringe på en digital auktion hos auktionshuset Sotheby's i London. 

Værket skulle oprindeligt have været under hammeren i maj; men på grund af covid-19 blev auktionen udsat og altså foretaget digitalt. 

Der opstod en budkrig mellem bydere fra New York og Kina, og førstnævnte løb altså med værket, der var sat til salg af det private, norske Astrup Fearnley Museum i Oslo.

søndag den 28. juni 2020

Individet og kollektivet i Viborg Kunsthal















Der er efterhånden opstået en tradition for parallelle udstillinger i Viborg Kunsthal. 

Således er det også nu, hvor man netop har åbnet to udstillinger, hvor den ene er en solo-udstilling med ord og værker af Kaspar Bonnén og den anden en omfattende ruminstallation af kunstnerne Nina Kleivan (DK/N), Sebastian Mügge (S/DE), Yoshihisa Saro (JPN) og Steen Rasmussen (DK). 

Denne installation har fået titlen NOK?, og den titel rummer klart både en konklusion og et spørgsmål. 

Hvad det er, vi tilsyneladende har fået nok af, afslører udstillingen ikke entydigt, men den er i hvert fald interessant, da den forholder sig til kollektivtanken i en billedkunstnerisk forstand. 

Samtidigt rummer den adskillige elementer af død - og er ikke desto mindre ret livsbekræftende. 

Denne dobbelthed beskæftiger jeg mig blandt andet med i en anmeldelse, som jeg netop nu er i gang med at forfatte. 

Udgangspunktet er et besøg i kunsthallen, hvor jeg også havde mulighed for at tale lidt med billedkunstneren Kaspar Bonnén, som er den anden hovedperson med sin udstilling 'Archive of what's lost', der radikalt beskriver kunstnerens liv i ord og - især - billede. 

Bonnén er vel, hvad de fleste vil beskrive som maler med stort M, men den aktuelle udstilling rummer adskillige andre elementer fra kunstnerens livsbane. 

For eksempel kan man opleve et reolsystem i stål, hvori er placeret et større antal notater, som Bonnén har udført om alt muligt, han har oplevet i sit liv. 

Han skriver godt, på trods af at han ikke helt er opdateret på kommateringen, men det er i malerierne, som stort set alle er udført i 2020, at han for alvor, endnu en gang, træder frem på scenen. 

Hvordan det kan opleves, kan man naturligvis læse i min anmeldelse, som sandsynligvis bliver publiceret ganske snart. 

Udstillingerne i Viborg Kunsthal kan ses frem til d. 6. september.

De øverste syv billeder, der illustrerer dette blogindlæg, er fra Kaspar Bonnén-udstillingen, og de syv nederste er fra udstillingen NOK?.

torsdag den 25. juni 2020

Akvareller på stranden - en udfordring!


Jeg har udført akvareller på diverse strande masser af gange, og hver gang går det op for mig, at disciplinen er ret besværlig. Det er vigtig at få øjeblikket indfanget i brøkdele af sekunder. 

Efterfølgende må man fabulere efter hukommelsen. Sådan noget holder hjernen og iagttagelsen klar. 

Akvarellerne herover er lavet på en strand ved Aarhus i slutningen af juni.

onsdag den 24. juni 2020

Nye udstillinger i Viborg Kunsthal

'Archive of what's lost': Maleri af Kaspar Bonnén (pressefoto: Viborg Kunsthal)

"Karakteristisk for Bonnén er et fragmentarisk og personligt univers, hvor kunstnerens egen historie er omdrejningspunktet. Bonnéns arkiverede følelser, erindringer og fortrængte ord bliver et undersøgelsesfelt i udstillingen, hvor rumudforskning og de kunstneriske mediers mangfoldighed danner den samlende ramme"

Citatet stammer fra pressematerialet til udstillingen 'Archive of what's lost' med værker af Kaspar Bonnén i Viborg Kunsthal. 

Bonnén har vel i den senere tid oplevet noget så usædvanligt for en billedkunstner som at blive næsten berømt - men dog for en bog, hvori han tager et litterært opgør med sin far. 

Det er dog den aktuelle udstilling, der bringer mig til Viborg, når udstillingen åbner om kort tid. 

Samtidigt kan man opleve projektet NOK? i kunsthallen, og her vil fire kunstnere, Nina Maria Kleivan (DK/N), Steen Rasmussen (DK), Sebastian Mügge (S/DE) og Yoshihisa Sano (J) udfordre udstillingsrummene i Viborg Kunsthal frem til d. 6. september. 

Samme slutdato gælder for Kaspar Bonnén-udstillingen.

mandag den 22. juni 2020

Den helt unge Kirkeby





















Museum Jorn i Silkeborg fik i 2018 - få måneder før kunstnerens død samme år - overdraget Per Kirkebys ganske omfattende arkivmateriale, og blandt disse sandsynligvis tusindvis af genstande befinder sig nogle af de allerførste malerier, som Kirkeby udførte som ganske ung. 

Om disse billeder tidligere har været udstillet, ved jeg ikke; men under alle omstændigheder kan de nu ses på Museum Jorn og her bliver de ledsaget af et antal kommentarer fremsat af kunstneren, og netop her finder man kimen til, hvad der senere skulle udvikle sig til en karriere, der satte Kirkeby på kunstens verdenskort som den måske væsentlige danske maler i sin samtid. 

Udstillingen kan ses på museet i Silkeborg året ud.

søndag den 21. juni 2020

Alsidig sommerudstilling i Tistrup

KS 20: Randi Kornerup-Bang: 'Formsprog', installation

KS 20: Inge Lis Jørgensen: 'Jordskokkerytmer', maleri

 KS 20: Lene Smed Kjær: 'Konsekvens', installation

I næsten et halvt århundrede har man i stationsbyen Tistrup afholdt den censurerede Kunstnernes Sommerudstilling - først i Hodde-Tistrup Hallen, hvor jeg selv deltog et par gange i det forrige århundrede - og senere i Janusbygningen, som i dag danner en kvalificeret ramme om udstillingen. 

Jeg deltog i åbningen i år, og under besøget mødte jeg en kunstnerkollega, som sagde, at "sådan nogle udstillinger altid gode, fordi der er garanti for gode værker". 

Det er selvfølgelig rigtigt, at der næsten ikke kan undgå at optræde ganske fortrinlige kunstværker i en sådan sammenhæng, da man må formode, at censorerne har haft et brugbart materiale at vælge ud fra. 

Sådan var det i hvert fald, da jeg selv for tre år siden fungerede som censor på KS. Efter første runde var alt det forholdsvist ligegyldige sorteret fra og den morsomme del af censureringen kunne efterfølgende finde sted. 

Dengang var hele processen fysisk, hvor man i dag udvælger digitalt i den indledende runde og efterfølgende rekvirerer ind til fysisk vurdering. 

Hvordan, det fungerer, kan jeg af gode grunde ikke vide, men jeg finder det bestemt udmærket, at størstedelen af censureringen bliver foretaget med kunstværkerne til stede. 

KS i 2020-versionen er alsidig, hvilket næsten er forudsigeligt, da der er adskillige stilarter og metoder repræsenteret. 

Maleriet dominerer, og der findes også gode eksempler på fotografi og skulpturer. 

Jeg savner dog grafik på udstillingen, men det er der såmænd ikke noget nyt i. Den anke har jeg generelt, når jeg oplever den type kunstudstillinger, men KS i Tistrup er bestemt en udflugt værd, og der er god tid: 

Den kan ses frem til d. 9. august.  

torsdag den 18. juni 2020

78 værker repræsenteret på Kunstnernes Sommerudstilling

KS 2020: Pia Metz Mørch: 'Back to nature II' (pressefoto: Kunstnernes Sommerudstilling)

Når jeg gang på gang vender tilbage til den censurerede Kunstnernes Sommerudstilling i Tistrup ved Varde, skal det nok ses i lyset af, at det var her, jeg debuterede som maler tilbage i 1989. 

Senere har jeg selv fungeret som censor på udstillingen, som finder sted i Janusbygningen en gang om året. 

I år har der været en del bekymring vedrørende, om udstillingen overhovedet kunne gennemføres på grund af covid-19, men lørdag d. 20. juni åbner udstillingen med deltagelse af 50 kunstnere, der viser i alt 78 værker. 

Disse er udvalgt blandt 930 indsendte bidrag af 180 kunstnere. 

Det er alt i alt en stor procentdel af de indsendende kunstnere, der er blevet optaget på udstillingen, og det er i sig selv usædvanligt. 

KS 2020 kan ses frem til d. 9. august.

onsdag den 17. juni 2020

Sigurd Eriksen syvdobler i forhold til vurdering

Sigurd Eriksen: Uden titel, 1911. Olie på lærred. 100 x 82 cm. Vurd.: 15-20.000 kr. Hammerslag: 140.000 kr. (foto: Bruun Rasmussen Kunstauktioner)

Jeg skal være ærlig og sige, at jeg ikke kendte maleren Sigurd Eriksen (1884-1976) før et par af hans værker kom under hammeren ved en auktion hos Bruun Rasmussen i København. 

Ifølge auktionarius Niels Raben er det vist heller ikke noget, der sker ofte, at den dansk-norske malers værker er på auktion. 

Ikke desto mindre var der bud efter Eriksen. Således var hammerslaget en syvdobling af vurderingen på det ene af malerierne, der blev solgt ved en fysisk auktion i auktionshuset i Bredgade i København. 

Sigurd Eriksen er født i København, men har tilsyneladende boet det meste af sit liv i Norge. Måske et par norske samlere har fattet interesse for Eriksens værker, og efterfølgende budt hinanden op?

Jorn over vurderingen og verdensrekord til Høst

Oluf Høst: 'Sankt Hansbål', 1956. Olie på lærred. 81 x 146 cm. (foto: Bruun Rasmussen Kunstauktioner)

800.000 kroner var prisen på et maleri af Oluf Høst, da værket kom under hammeren hos auktionshuset Bruun Rasmussen i København. 

Maleriet var blevet vurderet til 150.000-200.000, så det gik således langt over vurderingen. Og ikke nok med dét! Beløbet er faktisk en verdensrekord for at maleri af Høst solgt på auktion. 

Dagens hovednummer var imidlertid et maleri af Asger Jorn fra 1945. Jeg har tidligere omtalt netop dette nummer her på blog'en, og tilføjet, at det har væreret vanskeligt at sælge de ret dyre malerier af Jorn til estimeringen. 

Den teori blev skudt ned her. Maleriet, som er vurderet til 2,5 millioner blev solgt for hele 3,7 millioner. 

I skrivende stund er auktionen endnu ikke afsluttet, men mon ikke jeg kan berette om flere overraskelser, når det er sket?

Wamberg om mytologierne

'Mythologies - the Beinning and End of Civilizations': C.W. Eckersberg: Odysseus' hævn frierne, 1914. Olie lærred

"Det fortjener ros, at ARoS nu genoptager sin ambition om at sammenføje gammel og ny kunst under en fælles paraply - en bestræbelse, der tog fart med triennaleprojektet The Garden i 2017, omend selve triennaleidéen i mellemtiden er fordampet"

Jacob Wamberg anmelder i Weeendavisen den aktuelle udstilling på ARoS. 'Mythologies - the Beinning and End of Civilizations' har jeg selv haft under behandling til fem velfortjente stjerner i Jyllands-Posten. 

Udstillingen varer frem til d. 6. september.

Steffensen om Nevelson

Louise Nevelson: 'Homage to the Universe', 1968. Mixed media (Foto: Annette Smed)

 "Fascinationen af det forgangne og ubrugelige, der får et kosmisk efterliv i kunsten, er interessant. Materialerne er mærket af tiden, men Nevelson nulstiller alt med sin matsorte maling. Livet fremstår som en udbrændt stjerne, hvor vi mærker strålingen som en nærværende, lokkende varme"

Erik Steffensen har i Weekendavisen anmeldt udstillingen 'Louise Nevelson - Skyggernes skulptør', der kan ses på Kunsten i Aalborg til d. 3. januar 2021.

søndag den 14. juni 2020

Den unge Per Kirkebys værker udstilles

Eksempel på et af Per Kirkebys tidlige malerier fra 1950'erne (pressefoto: Museum Jorn, Silkeborg)

Der bør ikke herske nogen tvivl om, at Per Kirkeby (1938-2018) har fået en stor rolle på Museum Jorn i Silkeborg. 

For det første har museet for få år siden fået tildelt kunstnerens arkiv materiale, som tidligere befandt sig på ARoS i Aarhus, og dels har museet i Silkeborg i de seneste år vist adskillige sider af Kirkebys virke som billedkunstner - herunder en kæmpeudstilling, der viste hele Kirkebys produktion af raderinger samt den store udstilling, der satte fokus på hans arbejde med koblingen mellem arkitektur og skulptur. Det var naturligvis den imponerende udstilling med primært murstensskulpturer det her handlede om. 

Fra d. 20. juni og året ud viser man nu på museet et større antal malerier fra Kirkebys allertidligste produktion og her taler vi om værker fremstillet, før han frekventerede Den Eksperimenterende Kunstskole i København. 

I museets pressemateriale forklarer kurator Christian Kortegaard Madsen: "Udstillingen bringer Kirkeby-arkivet i spil sammen med Kirkebys tidligste værkproduktion. Museet har nemlig store mængder af skitser, logbøger og fotografier, som Kirkeby selv har taget på sine ekspeditioner til f.eks. Grønland som geologistuderende i slutningen af 1950'erne". 

 Jeg glæder mig til at se udstillingen og derefter beskrive den nærmere på blog'en her.  

torsdag den 11. juni 2020

Fundamentale spørgsmål - i glas

Philip Baldwin og Monica Guggisberg: 'Destination Unknown' (detalje), 2020 (foto: Alex Ramsay)

"Glasmuseet Ebeltoft åbner årets store sommerudstilling Walking in the Void; en udstilling, der nok udtrykker sig i glas, men hvis intention rækker langt ud over materiale og teknik og i stedet rækker blikket mod vor tids fundamentale spørgsmål; menneskets og klodens plads i universet og den større geologiske historie set i lyset af de udfordringer vi står over for i dag"

Teksten er et uddrag af pressemeddelelsen til - som det nævnes - en ny udstilling, der åbner i disse dage på Glasmuseet i Ebeltoft. Kunstnerne bag udstillingen hedder Philip Baldwin og Monica Guggisberg. 

Jeg har planlagt et besøg på museet, så der kommer meget mere om udstillingen, som varer helt frem til d. 11. april 2021, på blog'en her på et senere tidspunkt.  

tirsdag den 9. juni 2020

To lys på et bord - en million pr. stk.

Vilhelm Hammershøi: 'To lys på et bord', ca. 1901. Olie på lærred. 31 x 22,5 cm (foto: Bruun Rasmussen Kunstauktioner)

Ved den nylige overståede auktion med klassisk kunst som tema, var der visse forventninger til et landskab af Vilhelm Hammershøi, som dog også blev solgt - dog lige en anelse under vurderingen. 1.400.000 kr. indbragte værket. 

Det var således lidt under forventningen; men til gengæld røg andre værker langt over estimeringerne. 

Et studie af P.S. Krøyer forestillende Holger Drachmann og frue ramte 1,7 million mod en vurdering på 300.000-500.000. 

Da brød salen ud i klapsalver og det gjorde den også, da maleriet 'To lys på et bord' af Hammershøi ramte et hammerslag på 2 millioner mod en vurdering - også - på 300.000-500.000. 

Auktionarius Jesper Bruun Rasmussen udbrød da også, da hammeren faldt: "En million pr. lys!" 

I det hele taget var det en god dag hos Bruun Rasmussen. Ved den efterfølgende auktion med ure opnåede et Rolex Daytona "Paul Newman" et hammerslag på en million.