tirsdag den 30. maj 2023

Få forventninger over millionen hos Bruun Rasmussen

 

Per Kirkeby: 'Flodfjældets skønhed', 1976-77. Olie på plade. 102 x 212 cmVurd.: 1.000.000-1.200.000 (Foto: Bruun Rasmussen Kunstauktioner)

Når auktionshuset Bruun Rasmussen d. 13. juni kl. 17 blænder op for auktionen over den moderne kunst, er det især nogle af Oluf Høsts malerier fra Bognemark på Bornholm, der falder i øjnene, men vurderinger over millionen er der langt imellem. 

Faktisk er det kun nogle værker af Per Kirkeby, man forventer kan sælges til mere end en million kroner sammen med et enkelt maleri af den kinesiske kunstner Fang Lijun (f. 1963). 

Ellers er der selvfølgelig masser af modernisme, Cobra og dansk og international samtidskunst på programmet. 

Auktionen finder sted i auktionshuset i Bredgade i København.

mandag den 29. maj 2023

I krydsfeltet mellem arkitektur og skulptur

 

Installationsfoto fra Simon Hjermind Jensens udstilling i Augustenborg (foto: Jacob Friis-Holm Nielsen)

»Metodisk arbejder Simon Hjermind Jensen i krydsfeltet mellem arkitektur og formdannende skulptur. Hans tilgang er systematisk, men også intuitiv«


Dette er en meget kort introduktion til udstillingen 'The Word for World is Forest', som for tiden kan ses og opleves på kunstcentret Augustiana i Augustenborg. 


Som nævnt er det Simon Hjermind Jensen, der er kunstneren bag - og jeg besøger udstillingen ganske snart, og da det er i forbindelse med en anmeldelse, har jeg ret travlt, da den blot varer frem til d. 2. juli.  

Anmeldelse af Annette Messager på ARoS

 



















»Den retrospektive udstilling synes dugfrisk og totalt uberørt, formentlig fordi mange af værkerne er skabt i de senere år, men også fordi Messager selv har været så involveret i alt fra kuratering til opsætning«


Alt imens jeg sidder og arbejder på en anmeldelse af udstillingen 'Désirs Déordonnés / Disordered Desires' med værker af den franske kunstner Annette Messager, har Weekendavisen allerede publiceret en anmeldelse forfattet af Asker Hedegaard Boye. 


Udstillingen finder naturligvis sted på ARoS i Aarhus, hvilket jeg også tidligere har formidlet på blog'en her. 


Jeg vil ikke sige så meget om mine umiddelbare iagttagelser af Messager-udstillingen, men de kan læses på et tidspunkt i et landsdækkende dagblad. 


Udstillingen kan ses på ARoS i Aarhus helt frem til d. 22. oktober, så man har hele sommeren til at få den set.

søndag den 28. maj 2023

Til kunstudstilling i Københavns Sydhavn

 








Når jeg normalt rejser til København for at se på kunst, er det for det meste med afsæt i større museumsudstillinger, men i pinsen besøgte jeg en udstilling i Københavns Sydhavn med værker af nogle af områdets kunstnere.

Udstillingen kan ses pinsen over i Karens Minde Kulturhus, så man skal være hurtig, hvis man vil se den livsbekræftende udstilling i utraditionelle omgivelser i kulturhusets foyerområde.

Foroven kan man se gengivelser af værker af min gode ven Anne Sandberg Madsen og et enkelt maleri af Lu Vincent, der måske er kendt af nogle som deltager i TV-programmet Danmarks bedste portrætmaler.

Der er aktuelt ikke tale om et portræt her, men til gengæld er maleriet nu en del af vores beskedne kunstsamling på husstanden i Silkeborg.

Disse værkfotos suppleres herover af nogle stemningsbilleder fra udstillingsåbningen d. 27. maj. 

torsdag den 25. maj 2023

Udstilling med Annette Messager på ARoS

 

Installationsfoto fra en tidligere udstilling med værker af Annette Messager (foto: N. Dewitte/LaM)

I skrivende stund sidder jeg og forbereder en pressevisning af en udstilling med den franske billedkunstner Annette Messager (f. 1943) på ARoS i Aarhus, og jeg må stærkt presset erkende, at mit nuværende kendskab til kunstneren begrænser sig til, hvad jeg har kunnet læse i museets pressemateriale. 

Her hedder det bl.a.: »Annette Messagers kunstneriske praksis passer ikke ind i en specifik kategori - og selv om store dele af hendes værker undersøger rollen som den kvindelige kunstner og kvindens status i det senmoderne samfund , så spænder hendes oeuvre over politiske og komplekse emner som køn, identitet og frihed«. 

Der er naturligvis lagt i kakkelovnen til en anmeldelse, og af samme årsag kommer der meget mere om udstillingen 'Désirs désordonnés / Disordered desires' senere. 

Udstillingen kan ses på ARoS frem til d. 22. oktober.

onsdag den 24. maj 2023

mandag den 22. maj 2023

Sommerauktioner hos Bruun Rasmussen

 

L.A. Ring: 'Mose ved Hedehusene', 1910. Olie på lærred. 20 x 26 cmVurd.: 100.000-150.000 kr. (foto: Bruun Rasmussen Kunstauktioner)

Mens jeg prøver at få et overblik over nye udstillinger i Jylland, er der naturligvis gang i auktionsbranchen, og Bruun Rasmussen Kunstauktioner ser ikke ud til at lide under manglende interesse fra sælgere og købere efter, at Bruun Rasmussen-familien har forladt foretagendet. 

Der er gang i online-auktionerne, men allerede nu kan man opleve, hvilke værker, man kan byde på ved sommerens første traditionelle auktioner. 

Den 14. juni finder en auktion sted i Bredgade i København, og her er det ældre værker, som kommer under hammeren. 

Her er der en bred og alsidig vifte af guldalderkunst samt værker af skagensmalere og andre kunstnere fra denne epoke. 

Jeg venter dog spændt på den fysiske udgave af auktionen over moderne kunst og design.

fredag den 19. maj 2023

Hammershøi sprænger alle rammer

 

Vilhelm Hammershøi: 'Interiør. Musikrummet. Strandgade 30', 1907. Olie på lærred (foto: Sotheby's)

Midt i april kunne jeg her på blog'en berette om et forventet salg af et maleri af Vilhelm Hammershøi, som man hos auktionshuset Sotheby's forventede kunne slå rekorden for et hammerslag af et af kunstnerens værker.

Vurderingen svævede mellem 20 og 35 millioner danske kroner; men da auktionen løb af stablen forleden dag stoppede budene først ved 62,8 millioner kroner.

Det er dog en sjat, og hermed placerer Hammershøi sig som den dyreste danske maler, der er solgt på en auktion nogensinde.

Værket gik til et amerikansk museum.

Have på Heltberg Museum

 

Finn Have: 'Udsigt fra Heltborg mod Mors'. Akryl på lærred. 90 x 115 cm(foto fra bogen 'Landskabet mod nordvest')

»Motiverne i Thy er hovedsageligt blevet til i årene 2020-2023. Malerierne fra Thy udgør den væsentligste del af udstillingen. Malerierne er alle blevet til på stederne foran motiverne enten som skitser eller malerier. Mange afsluttet på stederne og herefter på afstand af motivet bearbejdet i atelieret«


Ordene kan læses i en bog med titlen 'Landskabet mod nordvest', som understøtter en udstilling med værker af maleren Finn Have på Heltborg Museum i Thy. 


Finn Have har i adskillige år gradbøjet landskabet billedligt både i nærheden af atelieret i Mors og på andre lokaliteter i hele verden og en direkte inspiration fra maleren Jens Søndergaard (1895-1957) bliver i bogen og på udstillingen belyst ganske klart. 


Udstillingen åbner på Heltborg Museum, Skårhøjvej 15, Heltberg v. Hurup d. 3. juni kl. 14.00 og kan ses til d. 3. september 2023.

torsdag den 18. maj 2023

Skovgaard Museet i forvandling

 









Der er flere detaljer, jeg kunne beskrive omkring Skovgaard Museet i Viborg, blandt andet at museet har undergået en fysisk forvandling under ledelse af museets kunstneriske leder Christian Kortegaard Madsen, der har omdannet de støvede stuer, som tidligere udgjorde udstillingssalene, til et nutidigt udstillingsmiljø, hvor møbler, lysekroner og klunkemøbler er erstattet af rene, hvide rum. 

Der er ingen tvivl om, at dette sceniske greb giver nye muligheder for at skabe udstillinger, der i langt højere grad end tidligere, vil eksistere på de udstillede kunstværkers egne betingelser, hvilket allerede kan ses nu i forbindelse med udstillingen 'Lejbach & Blendstrup - Genfærd', der som titlen antyder dykker ned i afdøde individer, som billedkunstneren Ole Lejbach og forfatteren Jens Blendstrup i bogstavelig forstand lader genopstå i en udstillingssammenhæng, som jeg er i gang med en beskrivelse af. 

'Genfærd' kan ses på Skovgaard Museet frem til d. 3. september.

tirsdag den 16. maj 2023

Magisk oplevelse

 

Installationsfoto fra Niko Pirosmani-udstillingen på Louisiana (foto: Louisiana Museum of Modern Art)

»En magisk oplevelse af en udstilling«


Jeg skal da gerne indrømme, at da husstanden fra kunstmuseet Louisiana modtog formidling af udstillingen med den georgiske kunstner Niko Pirosmani (1862-1918), tænkte jeg, hvorfor i alverden denne kluntede og kejtede naivist skulle udstilles overhovedet. 


Jeg må nok revidere mine fordomme, da flere anmeldere har givet udstillingen endog ret fine skudsmål med på vejen, og historien bag den excentriske karakter er alt andet end eventyrlig. 


Man kan opleve udstillingen på Louisiana frem til d. 20. august og ordene øverst udgør afslutningen på Tom Jørgensens fem-stjernede anmeldelse i Jyllands-Posten.

mandag den 15. maj 2023

En darling på samtidskunstscenen

 

Studio ThinkingHand: 'Scala Naturae', 2021 (foto: Studio ThinkingHand)

»Over en kort årrække er Studio ThinkingHand blevet en sand darling på den danske samtidskunstscene, fordi deres praksis bevæger sig i spændingsfeltet mellem naturvidenskab, kunst, filosofi og teknologi«


Jeg har i et godt stykke tid haft fokus på udstillingen 'Evolutions', som rummer værker af kunstnerduoen Studio ThinkingHand på museet Glas i Ebeltoft. 


Min motivation er ikke dalet efter, at jeg har læst Trine Rytter Andersens veloplagte anmeldelse på kunstportalen kunsten.nu


Heldigvis varer udstillingen året ud, så der er god tid til at få den studeret hen over sommeren. Den varer faktisk til d. 7. januar 2024.

torsdag den 11. maj 2023

Interview med Shara Hughes

 

Stillbillede fra Louisiana Channels videointerview med Shara Hughes. (fotoLouisiana Museum of Modern Art)

Alt imens jeg sidder og sætter ord på udstillingen 'Right This Way' med værker af den amerikanske maler Shara Hughes på Kunsten i Aalborg, har jeg fundet et videoklip, hvor kunstneren fortæller om sin kunstneriske praksis. 

Det er produceret af Louisiana Channel og kan ses HER>

Kommende anmeldelser

 

Jeg tog dette billede af et af Yves Kleins "kropsaftryk-billeder" på ARoS for en halv snes år siden.

Jeg har ret naturligt valgt at fokusere på de tre næste udstillinger, jeg har planlagt at se nærmere på med henblik på anmeldelser. 


Først er det udstillingen 'Genfærd' med værker og tekster af Ole Lejbach og Jens Blendstrup»Lejbach genskaber med sjælfulde portrætter fyldt med nærværd og Blendstrup skriver tekster til. Det er en form for "sublimering", hvor mennesket på det falmede negativ får nyt liv på papiret gennem kunstnerens og forfatterens opmærksomme bearbejdning«.


På ARoS viser man fra d. 26. maj en udstilling med franske Annette Messager»I udstillingen 'Désirs désordonnés' præsenterer Annette Messager et imaginært narrativ gennem installationer, skulpturer, tegninger og fotos, hvilket efterlader beskueren med en divers, dynamisk og rig oplevelse«.


Jeg vil næsten kalde det sensationelt, at Museum Jorn i Silkeborg er i stand til at vise en udstilling med 1900-tallets "blå mand" i den europæiske kunsthistorie, Yves Klein: »Ud over Kleins markante og monokrome malerier og skulpturer viser udstillingen bl.a. et udvalg af eksperimenterende ildbilleder og nogle af Kleins ikoniske kropsaftryk-billeder - til dels absolutte hovedværker og værker, som kun sjældent har været vist for offentligheden«

onsdag den 10. maj 2023

Aalborg - på kirkegården

 



Når jeg besøger Aalborg, er det ofte i forbindelse med et besøg på byens kunstmuseum Kunsten, og på min vej dertil går jeg mange gange igennem Almen Kirkegaard, som er et område, hvor der for det meste hersker en vis ro - hvilket ikke er så unaturligt, da beboerne er ret stille i det. 

For nylig havde jeg ekstra god tid, og satte mig på en bænk og tegnede lidt.