torsdag den 27. juni 2024

Marmorhvide studenter på badetur

 


Uden titel. Blyant på papir. 22 x 30 cm

Jeg var ikke lige i nærheden, da tre studenter (eller nærmere studiner) fejrede erhvervelsen af deres studenterhuer med et frisk dyp i Aarhusbugten

Da jeg befandt mig på en vis afstand af scenariet, kunne jeg ikke rigtigt fange de tre glade kvinder på skitseblokken. Derfor er de to tegninger herover udviklet i en fri fabulering efter hukommelsen. 

Efter deres glæde ved at svømme rundt kun iført den klassiske hovedbeklædning, har jeg en klar fornemmelse af, at de alle tre fremadrettet vil svømme rundt uden at belaste havmiljøet med syntetiske fragmenter fra badetøj. 

Jeg tror, der er en vis tradition for, at studenter skal hoppe i vandet kun iført deres marmorhvide hud samt huen, som dog mest er en kasket i udformningen.

Kasper Nielsen stopper hos Bruun Rasmussen

 

Kasper Nielsen (foto: Bruun Rasmussen Kunstauktioner)  

»Det har været både spændende, sjove og udfordrende årtier, men med den retning, som virksomheden nu tager, er det helt rigtige tidspunkt for mig at skulle videre«


Således kan man læse på auktionarius og vurderingsmand Kasper Nielsens LinkedIn-profil i forbindelse med, at han har offentliggjort, at han fratræder hos auktionshuset Bruun Rasmussen i Lyngby. 


Nielsen har gennem de sidste mere end tyve år været en altid veloplagt og synlig karakter i auktionshusets profil, og især er han nok kendt for sine optrædener i adskillige TV-programmer


Hvad der er for en retning, som Kasper Nielsen antyder, at Bruun Rasmussen er på vej ud af, fremgår ikke i opslaget, hvor jeg har hentet nyheden. 


Bruun Rasmussen indgik i 2022 en fusion med auktionshuset Bonhams.

tirsdag den 25. juni 2024

Lidt anmelderi vedrørende Peter Brandes-udstillingen

 





Jeg har forfattet en anmeldelse af Peter Brandes-udstillingen 'I lyset af gentagelsen' på KunstCentret Silkeborg Bad - og den kan læses HER>

Peter Brandes i lyset af gentagelsen på KunstCentret Silkeborg Bad

 








Det bør ikke være en hemmelighed, at maleren, billedhuggeren og grafikeren Peter Brandes er ganske optaget af bibelske motiver, hvilket har afstedkommet adskillige imponerende kirkeudsmykninger i kongeriget. 

Samtidigt må man med et rungende eftertryk konstatere, at Brandes har været en flittig kunstner i sit 80-årige lange liv. 

Trods den høje alder - og er den så det? - er der ikke noget, der tyder på, at han har tænkt sig at gå på pension som billedkunstner, og dette kan man få bekræftet på den retrospektive udstilling ’I lyset af gentagelsen’, som netop nu finder sted på KunstCentret Silkeborg Bad. 

Faktisk fremstår nye værker fra 2024 vitale i den samlede helhed, hvilket man naturligvis kan opleves på udstillingen, der varer frem til d. 22. september. 

mandag den 24. juni 2024

Sommeren på midlertidigt besøg

 


Uden titel. Blyant på papir. 22 x 30 cm

Skyfrit, beherskede temperaturer ved midsommer, men dog trods alt varmt nok til at besøge en østjysk strand og få tegnet lidt. 

Nu med spontane streger på den store skitseblok.

fredag den 21. juni 2024

torsdag den 20. juni 2024

Vivian Maier på Kunsten i Aalborg

 

Vivian Maier har her ”skudt” sig selv med sit Rolleiflex i et butiksvindue i New York i 1954 (pressefoto: Kunsten Museum of Modern Art)

Den amerikanske fotograf Vivian Maier er lidt af en mystisk eksistens i den del af fotografiet, man kalder street photography

Hun levede et tilbagetrukket liv som barnepige hos familier primært i Chicago-området i USA. 

Hun besad dog tilsyneladende en næsten hemmelig passion for fotografi, hvilket materialiserede sig ved hjælp af hendes Rolleiflex-kamera, som udmærker sig ved en høj kvalitet. 

Hendes næsten mytiske berømmelse blev derfor posthum, da hun døde i 2009. Kunsten i Aalborg viser imidlertid en udstilling med et udsnit af Vivian Maiers fotografier og historien om hende har jeg udviklet ved hjælp af AI-værktøjet ChatGTP

Den kan læses HER> og udstillingen i Aalborg kan ses frem til d. 22. september 2024.

onsdag den 19. juni 2024

Lys forude

 


To stk. akvareller med titlen ’Strand’. 17 x 26 cm

I hvert fald hvis man skal stole på DMI og YR og hvad vi ellers har af vejrtjenester, skulle sommeren snart indfinde sig, så jeg er allerede lidt naivt måske, ved at planlægge et par strandture i Uge 26. 

Jeg har lige varmet op med nogle akvareller udført på noget akvarelpapir, som jeg har haft liggende og som i sin tid er indkøbt hos Søstrene Grene. 

Jeg har ellers vænnet mig til akvarelpapir af fabrikatet Hahnemühle, og det er påfaldende, hvor hurtigt man bliver lidt afhængig af kvalitet.

tirsdag den 18. juni 2024

Eksistentielle og rituelle dramaer udspiller sig på Museum Jorn

 

















På udstillingen med værker af Hermann Nitsch på Museum Jorn kan man blandt andet opleve disse scenarier

Om det er den liflige Nitsch-hvidvin, som udstillingskurator og museumsinspektør Lucas Haberkorn serverede for mig under mit besøg på Museum Jorn for nylig, eller om det var selve udstillingen med værker af østrigske Hermann Nitsch, der afstedkom, at jeg gik fra museet stærkt opstemt, tror jeg godt, jeg kan skabe en antagelse omkring. 

Udstillingen viser i et retrospektivt forløb, hvad en del museumsgæster vil beskrive som eksistentielle og rituelle dramaer af den forbilledligt kompromisløse Hermann Nitsch (1938-2022). 

Der er rum, der refererer til blod, hvis det er sådan, man oplever den røde farve, og der er rum, som viser et antal af Nitschs utallige aktioner på optagelser foretaget, naturligvis, mens de fandt sted. 

Enkelte vil muligvis føle sig frastødt af disse scener, men de åbenbarer ikke desto mindre, hvad livet i sin rituelle version drejer sig om. 

De mest ømskindede museumsgæster kunne man forestille sig blive ganske forargede over referencer til bibelske fortællinger, og det kan man såmænd ikke rigtigt sige noget til. 

Det er op til den enkelte at vurdere, hvor Nitsch går til og over grænsen, og havde Asger Jorn i øvrigt ikke en tese, der funderer sig i denne metafor? 

Det tror jeg nok, og vi befinder os vel dybest set ikke på Museum Jorn for ingenting? 

Jeg har forfattet en længere tekst om udstillingen, og den kan læses HER>

mandag den 17. juni 2024

Gregersen, øen og fuglene

 

For nogle år siden fik jeg kørelejlighed af en interessant person, som - viste det sig - var på vej hjem til sin bolig, som er beliggende på en ø i Horsens Fjord.

Her måtte han parkere sin bil inde på fastlandet og derefter tage den sidste vej med traktor gennem det lave vand til øen Vorsø, hvor Jens Gregersen har sit hjem og atelier.

Gregersen er en kapacitet, når det drejer sig om at tegne og beskrive naturen i almindelighed og fugle i særdeleshed.

Videoklippet herover tegner et portræt af Gregersen og er lavet af Senior TV Østjylland under kyndig produktionsledelse af Erik Meistrup.

Videoen er ikke i optimal gengivelse; men heldigvis kan den findes på Vimeo.com HER>

Men sommeren lader vente på sig

 

'Strand tidlig eftermiddag’. Olie, spraymaling og oliepastel på lærred. 33 x 46 cm.

Jeg tror, at jeg under et andet afsnit har jamret mig over efterårstemperaturer, regn og blæst her i begyndelsen af juni måned; men mon ikke det vender på et tidspunkt eller er det for meget at forlange? 

Maleriet herover er skabt direkte med inspiration fra de få sommerdage, kongeriget kunne byde ind med i pinsen.

Fem stjerner til 'Socle du Monde'

 

Socle du Monde Art Festival’: Sui Park: ’Microcosm’ – installationsfoto.

»I en solopræsentation viser koreanske Sui Park, hvordan hun skaber skulpturelle landskaber og objekter af farverig skønhed kun med brug af strips, disse små plasticdimser, som man kan snøre sammen, så man kan få orden på ledningsbundter og andre umedgørlige sager i hjemmet og på arbejdspladsen«


Hvad Erik Steffensen i sin anmeldelse i Kristeligt Dagblad af ’Socle du Monde Art Festival, der for tiden finder sted i området omkring HEART i Herning, hæfter sig ved i udstillingen er netop Sui Parks fascinerende totalinstallation ’Microcosm’. 


Der opstår en form for magi, når det går op for én, hvilke materialer, der danner grundlag for den psykedeliske fremstilling af form. 


Steffensen giver fem ud af seks stjerner til udstillingen i ”kunstens epicenter på den jyske hede”.

søndag den 16. juni 2024

torsdag den 13. juni 2024

Kendt kunstkritiker censureret på Facebook

 

Hermann Nitsch: 'Resurrection Triptych (2)', 2003. Akryl og blod på lærred og bomuld. 300 x 200 cm. (pressefoto: Museum Jorn, Silkeborg)

Dette fotografi af banneret, der på væggen formidler Hermann Nitsch-udstillingen på Museum Jorn kunne dog bringes på Facebook (foto: Erik Meistrup)

Jeg har ikke set udstillingen med den østrigske kunstner Hermann Nitsch, så jeg kan af gode grunde ikke vide, hvad den viser; men det er tilsyneladende ganske grænsesøgende værker, man kan opleve på udstillingen, der finder sted på Museum Jorn i Silkeborg. 

Således blev kunstanmelderen og forfatteren Erik Meistrup, der blandt andet skriver anmeldelser i Kunstavisen, bedt om at fjerne et opslag med billeder fra udstillingen fra sin Facebook-profil

Det sociale medie har tidligere været ude i diverse stormvejr, når der er blevet eksponeret kunstværker med udfordrende indhold. 

Jeg tror, de fleste vil være enige med mig i, at Facebook går alt for langt i deres censur af gengivelser af kunstværker. 

Vi lever trods alt i et land, hvor billedcensuren blev afskaffet helt tilbage i 1969.

tirsdag den 11. juni 2024

Sløj auktion for Cobra

 

Per Kirkeby: ’Magdalene in der Höhle’, 1977-78. Olie på lærred. 80 x 100 cmVurd.: 750.000 kr. Hammerslag: 700.000 kr. (foto Bruun Rasmussen Kunstauktioner)

Når auktionshuset Bruun Rasmussen afholder fysiske auktioner i kategorien ”Moderne malerier” er afsnittene ofte defineret under genrerne modernisme, Cobra-kunst og samtidskunst. 

Således også forleden dag, da auktionshuset gik ud på nettet med sommerens live-auktion over netop moderne kunst. 

Her var det påfaldende, at ganske mange værker faktisk ikke kunne sælges, og det slog med, at især inden for grupperingen Cobra stod det sløjt til. 

Normalt sikre kort som Asger Jorn og Pierre Alechinsky kunne således ikke sælges inden for de fastlagte vurderinger. 

Man kan så undre sig over, at et specifikt værk af Walasse Ting nåede et bud på 190.000 kr., hvorefter hammeren blev lagt som et signal om, at den ønskede mindstepris ikke var opnået. 

Maleriet var vurderet til 200.000-250.000 kr. og enhver kan regne ud, at der blot manglede kr. 10.000 med henblik på at akkumulere et salg. 

Det var altså ikke nok, og i det hele taget var der generelt tale om pauvre priser. Et maleri af Per Kirkeby nåede dog et hammerslag på 700.000 kr. 

Værket kan ses gengivet herover.

mandag den 10. juni 2024

L.A. Ring tæt på millionen og P.S. Krøyer langt over

 

L.A. Ring: ’Aaløb gjennem grønne Marker med gule Kabelejer’, 1901. Olie på lærred. 40 x 61 cmVurd.: 200.000-300.000 kr. Hammerslag: 820.000 kr. (foto: Bruun Rasmussen Kunstauktioner)

Hos auktionshuset Bruun Rasmussen havde man forleden dag valgt at dele temaet ’Ældre maleri’ op i to afsnit således at skagenskunstnerne under titlen ’Northern Light’ fik deres egen, særskilte auktion. 

På førstnævnte auktion overraskede L.A. Ring med et hammerslag på 820.000 kr. for et smukt landskab. Værket er gengivet herover, men millionerne skulle man ikke overraskende til skagensmalerne Michael Ancher og P.S. Krøyer for at opnå. 

Således nåede maleriet ’Tre på Skagens Sønderstrand bagefter hverandre gaaende Fiskere’ fra 1885 af Krøyer hele 2.850.000 kr., hvilket er en anelse over vurderingen. 

I skrivende stund ser jeg frem til auktionen over moderne kunst, og den lover jeg at vende tilbage med på et senere tidspunkt.

Ingen trøst at finde hos DMI

 


Uden titel. Kul og tusch på papir. 22 x 30 cm.

For at sige det rent ud: Det er ved at være rigtigt god gammeldags træls med temperaturer, der her i juni måned kun akkurat sniger sig op over de 10 grader, og desværre tyder prognoserne fra DMI på, at ganske vist vil temperaturerne stige en anelse fremadrettet; men det vil stadig være med ustadigt og blæsende vejr med byger. 

Du danske sommer!

Udsnit af stor grafisk samling kommer frem i lyset

 

´Befolkede landskaber’: Svend Engelund: ’På vej’, 1940. Tusch og sort kridt på papir. 151 x 219 cm. (pressefoto: KunstCentret Silkeborg Bad)

Da billedhuggeren Lars Abrahamsen var ung, kom han i mesterlære som fotograf hos Thomas og Poul Pedersen i Aarhus. 

Her gik han i ledige stunder på opdagelse i fotografernes store samling af grafiske arbejder. 

Denne samling befinder sig nu som studiesamling på KunstCentret Silkeborg Bad, og netop her kan man hen over sommeren se en udstilling med udpluk fra samlingen. 

Værkerne er ganske naturligt udvalgt af netop Lars Abrahamsen og for én som mig, der dyrker grafikken med en vis passion, er det naturligvis en gave at få mulighed for at se 59 grafiske arbejder fordelt på 20 kunstnere. 

Udstillingen, der har fået titlen ’Befolkede landskaber’, kan ses fra d. 15. juni til d. 22. september 2024.

lørdag den 8. juni 2024

Flere ord på Raben Davidsen-udstilling

 



Cathrine Raben Davidsen: ’Familie’, 1996. Tusch på papir.




Cathrine Raben Davidsen: 'Fars røde sweater-serien', 1996. Kul, blæk og oliepastel.

Jeg har på blog'en her skrevet lidt om udstillingen 'Let Everything Happen to You' med værker af Cathrine Raben Davidsen på Horsens Kunstmuseum. 

Jeg har udarbejdet en lidt mere gennemgribende tekst om udstillingen, og den kan læses HER>