Jeg tror, at mange føler en vis fascination ved kunstnere - i det aktuelle tilfælde en fotograf - der har en stor produktion og først bliver opdaget, efter de er døde.
Hvis ikke John Maloof havde købt i kassevis af fotos og negativer af Vivian Maier, er det ikke sikkert, at de mange fotografier nogensinde var blevet opdaget og udstillet rundt i verden.
Vivian Maier blev født i 1926 og døde i 2009, og levede primært af at være barnepige hos forskellige familier i Chicago.
Hendes eftermæle beskriver et kompromisløst individ begavet med et kæmpetalent for at fotografere; men hun havde også mørke sider, hvilket bliver beskrevet i dokumentarfilmen ’Finding Vivian Maier’, der nemt kan findes på filmstriben.dk.
For nylig så jeg en aldeles fremragende udstilling med adskillige værker af Maier på kunstmuseet Kunsten i Aalborg, men på trods af, at udstillingen, som kan ses frem til d. 22. september, rummer mere end 140 fotografier, er det kun en lille brøkdel af et samlet livsværk på mere end 150.000 fotos produceret over fem årtier.
Hun er posthumt blevet beskrevet som excentrisk, skarpsindet og enormt kreativ, men også som påståelig og i et enkelt tilfælde som decideret ”ond”.
Se filmen og - om muligt - udstillingen. Begge dele giver strålende indblik i barnepigens hemmeligheder.