søndag den 13. juli 2025

Chelsea vinder FIFA Club World Cup 2025

Sejren over Champions League-mestrene Paris St. Germain lød på 3-0 og jeg lader blot uddraget fra kampen tale for sig selv.
 

lørdag den 12. juli 2025

Arken med millionoverskud

 

Arken viste i 2024 en stort anlagt udstilling med den britiske samtidskunstner Anish Kapoor, og installationsfotoet her stammer naturligvis fra denne udstilling

Jeg skal da gerne erkende, at kunstmuseet Arken i Ishøj syd for København ikke er et af de museer, jeg besøger oftest; men det forhindrer alligevel ikke, at Arken i regnskabsåret 2024 ifølge dagbladet Politiken har nået et overskud på omkring en million kroner, hvilket er en klar forbedring i forhold til 2023, hvor gevinsten lød på beskedne 135.000 kr. 

Når jeg antyder, at jeg ikke ofte besøger kunstmuseet i Ishøj skal det samtidigt perspektiveres i, at museet ikke længere giver fri entré til billedkunstnere, hvilket jeg finder helt uanstændigt, da det netop er fødekæden af kunstnere, der udgør ikke blot Arkens, men samtlige kunstmuseers grundlag for overhovedet at eksistere. 

Når jeg nævner billedkunstnere i almindelighed, mener jeg medlemmer af Billedkunstnernes Forbund; men ikke desto mindre: Tillykke til Arken med det fine resultat.

Liv og glade sommerdage

 



Sommer i Danmark er en vekslende fornøjelse, men når den så viser sig fra sin mest varme side, er der ingen vej uden om en tur til favoritstranden. 


I skrivende stund befinder vi os midt i juli og i en meteorologisk forstand også midt på sommeren. 


Jeg samler skitser sammen, så jeg har noget at arbejde videre med, når efteråret indfinder sig. 


Således er der sommer hele året på værkstedet.


onsdag den 9. juli 2025

'Kunsten... og dem der gjorde det' publiceret

 

Essaysamlingen ’Kunsten… og dem der gjorde det’ er nu publiceret som e-bog og rummer temaer baseret på Carl Barks’ Andeby, Asger Jorn/Stalingrad, Barnett Newman, De Stijl/Gerrit Rietveld, Tony Matelli, Cardiff & Miller, Per Kirkeby samt en beretning om en betændt sag, der inkluderer flere påståede værker fra den britiske kunstner Francis Bacons atelier. Bogen kan læses HER>

HEART ramt af millionunderskud

 

I 2022 viste HEART en fantastisk udstilling med værker af den britiske billedhugger Tony Cragg

På webportalen Kulturmonitor kunne man for nylig læse, at HEART Herning Museum of Contemporary Art i 2024 har haft et underskud på hele 4,6 millioner kroner. 

Årsagen skal blandt andet findes i stigende driftsomkostninger på museet og – ikke mindst, sikkert – finansieringen af kunstfestivalen Socle du Mondes ni udstillinger. 

Allerede i efteråret 2024 blev det publiceret fra museet, at HEARTs direktør Holger Reenberg var fratrådt stillingen, og at man i stedet valgte at konstituere museets formidlingschef Anja Lemcke Stær som direktør, indtil en permanent løsning er fundet. 

Det er imidlertid ikke sket endnu; men ansøgningsfristen er 31. august, så hvis man går rundt med en museumsdirektørdrøm i maven, er der stadig tid at løbe på.

mandag den 7. juli 2025

Rembrandt, Dürer og Hammershøi til småpenge

 

Albrecht Dürer: ’Kanonen’. Tryksigneret, dateret 1518. Radering. 21,9 x 32,4 cmVurd.: 10.000-15.000 kr. (foto: Bruun Rasmussen Kunstauktioner)

Det hører nok decideret til sjældenhederne, at man på en auktion har mulighed for at erhverve sig værker af store kunstnere fra kunsthistorien til under 10.000 kr. 

Hvis man imidlertid kan leve med, at værker af Rembrandt, Albrecht Dürer og Vilhelm Hammershøi er tryk eller tegninger på papir, er det faktisk muligt i august at erhverve sig kunst af nogle ret store kanoner hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner, og det er allerede faktisk allerede nu muligt at byde på værker af – foruden de nævnte – Martinus Rørbye, Christen Købke, C.W. Eckersberg, J.Th. Lundbye, Fritz Syberg og Johannes Larsen samt et hav af andre kunstnere på auktionen, der løber online og afsluttes d. 4. august.

lørdag den 5. juli 2025

Ribe Kunstmuseum skærper samlingen

 

William Scharff: ’Hønsebillede’, 1917. Ole på lærred. 66 x 75 cm. (foto: Bruun Rasmussen Kunstauktioner)

»Så har vi Rude. Så har vi Giersing. Så har vi Weie og Lundstrøm, men der er så også nogen, vi ikke har«


Udtalelsen fremsat af museumsdirektør Anne-Mette Villumsen er blot en lille detalje i forhold til en reportage, jeg lavede ved årsskiftet om Ribe Kunstmuseum. 


Til dels kom samtalen mellem museumsdirektøren og mig til at handle om museets samling og prioriteringen af den modernistiske kunst. 


Siden har Ribe Kunstmuseum skærpet samlingen og ifølge netmediet rykindribe.dk med ikke mindre end 12 nye værker. 


Her er det interessant at nævne netop et væsentligt modernistisk værk af maleren William Scharff (1886-1959), som netop tilhører kredsen af modernister, der havde en stor betydning i begyndelsen af 1900-tallet. 


Maleriet ’Hønsebillede’ fra 1917 blev således erhvervet med støtte fra Augustinus Fonden og Ny Carlsbergfondet af Ribe Kunstmuseum ved en auktion hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner tidligere i år. 


Maleriet var vurderet til 200.000-250.000 kr.; men prisen røg altså op i 750.000 kr. for maleriet. 


Ud over dette værk har Ribe Kunstmuseum erhvervet et landskab af Scharff, et maleri af Astrid Holm samt et antal skulpturer af Astrid Noack.