torsdag den 20. januar 2011

Jorn på ARoS


Der er ingen tvivl om, at Asger Jorn var en kunstner, der blev ved med at afsøge maleriets muligheder. Hans insisterende forsøg på at finde nye greb i maleri, grafik og skulptur må vel siges at være velkendte.

Alligevel opdager man til stadighed nye elementer i denne helt eminente kunstners værker. Især i de senere år oplevede man en rastløs kunstners konsekvente afsøgning af muligheder. Og netop det sene værk danner udgangspunkt for en omfattende udstilling på kunstmuseet ARoS i Århus, som jeg har haft mulighed for at danne mig et indtryk af i forbindelse med pressemødet den 20. januar.

Jorn blev ikke gammel – han døde som bekendt som 59-årig i 1973, så et decideret alderdomsforløb bliver aldrig aktuelt; og man kan jo så selv gøre sig sine tanker om, hvorledes han havde forvaltet dét, som senere er blevet betegnet af ældre kunstnere som ”alderdommens arrogance”.

I hvert fald viser udstillingen på ARoS Jorn i fuldt vigør og som en vital kunstner, hvis værker rummer en imponerende friskhed. Man har kaldt udstillingen ’Jorn International’, da den viser værker, der er samlet fra museer i hele verden. Dog er der adskillige eksempler på værker, der er lånt herhjemme, så titlen er muligvis en anelse misvisende. Pyt med dét! Der er nok at se på…