lørdag den 10. august 2013

Detroits deroute

Jeg har lige læst en artikel i dagbladet Politiken af avisens kunstredaktør, Peter Michael Hornung, der beskriver den amerikanske storby Detroits økonomiske deroute. Byen besidder en gæld på det astronomiske beløb af 100 milliarder kroner. Altså kr. 100.000.000.000!!!

I byen findes der et kunstmuseum, som ejer en ganske stor samling af klassisk og moderne kunst, som man nu overvejer at sælge ud af med henblik på at styrke byens økonomi. Og det kan der meget vel tænkes at være dollars i, da samlingen indbefatter kunstnere som f.eks. Tizian, Rembrandt, van Eick, Breughel, van Gogh, Monet, Degas, Cézanne, Picasso og Matisse – blot for at nævne nogle få. 

Men der er såmænd også et par bemærkelsesværdige danske kunstnere i samlingen – og især et maleri af Vilhelm Hammershøi med et interiør fra Strandgade med en kvinde, kunne være interessant for et dansk museum at få fingre i; men da auktionspriserne på netop Hammershøi er røget voldsomt i vejret i de senere år, er dette måske mere en drøm end et realistisk håb.

En anden betydningsfuld dansker, der befinder sig i Detroit Institute of Art’s samling er den fine symbolist Harald Slott-Møllers portræt fra 1889 af samfundsdebattøren Georg Brandes (billedet).