onsdag den 23. februar 2022

"Nye historier" på ARoS. Jagt på nye målgrupper eller rendyrket populisme?

 

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen har valgt et ganske fremtrædende værk på ARoS til 'Another Story': Joana Vasconcelos' 'Valkyrie Rán', om hvilket hun siger: »For mig udtrykker skulpturen den kraft, som kunsten også har i sig, og som man kan mærke helt ned i maven, når man møder den«

»Vi skal ramme andre og nye målgrupper, og det må du da give os, at vi gør med Tøfting«

Således lød svaret fra kommunikationsafdelingen på ARoS, da jeg antydede en populistisk undertone i museets nye tiltag 'Another Story', der bringer et antal mere eller mindre relevante celebriteter ind i museets rum, hvor de skal fremhæve et værk fra samlingen, som de kan relatere til - eller for den sags skyld et sted eller en oplevelse på museet, som de mener bør fremhæves. 

Når jeg fremhæver Stig Tøfting, er det med udgangspunkt i, at jeg ofte nyder hans skarpe analyser i forbindelse med fodboldkampe, men når jeg samtidigt kritiserer museet for netop det valg, er det ud fra et budskab, der går på, at fodboldanalytikeren aldrig har været på museet. 

Men han er kendt og det synes som det væsentligste udgangspunkt i udvælgelsen af de mange personer, som er valgt til begivenheden. 

»Formålet med projektet er at demokratisere kunstoplevelsen, tiltrække nye brugere og gøre det sjovt og nemmere at bruge ARoS og kunstmuseer generelt«, udtaler ARoS direktør Rebecca Matthews i pressemeddelelsen. 

Blandt de øvrige navne - foruden Stig Tøfting - finder man kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen, skuespilleren Ellen Hillingsø, forfatteren Svend Aage Madsen og direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm. 

Hvem der ellers deltager i projektet, og hvilke værker fra ARoS samling de hver især har peget på, kan man læse HER> - og så kan I selv vurdere om 'Another Story' er rendyrket populisme eller blot et forsøg på at ramme de omtalte nye målgrupper, hvem de så end er?