torsdag den 7. februar 2013

Klein - Byars - Kapoor på ARoS



Selv om der er tale om en trio-udstilling med de tre ret forskellige kunstnere, Yves Klein, James Lee Byars og Anish Kapoor, er der alligevel mulighed for at opleve de tre kunstnere hver for sig på kunstmuseet ARoS i Aarhus i perioden 9. februar-26. maj.

Dette skal forstås på dén måde, at særudstillingsgalleriet på ARoS er delt op i tre dele, hvor de tre kunstnere – to afdøde og én nulevende – er placeret hver især med en farve som afsæt.

Det kan nok ikke virke overraskende på ret mange, der er bekendt med kunstneren, at Yves Klein (1928-62) står for den blå afdeling. Kleins indslag er ret stilfærdigt og man har i kraft af hans blå værker skabt et helt fantastisk rum.

Det samme kan man sige om James Lee Byars (1932-97), der om muligt fungerer endnu mere tyst end Klein. I Byars' værker har man taget udgangspunkt i kunstnerens hvide minimalisme.

Sidst – og mest støjende – fremstår Anish Kapoor (f. 1954) med blodrøde voksskulpturer i kæmpeformat. Disse værker skal ses. De lader sig ganske enkelt ikke beskrive.

Kapoor er også kunstneren bag en spektakulær kanon, der skyder røde projektiler op på en væg, hvorved disse ”kanonkugler” smadres og skaber en kæmpe plamage af rød voks på vægge og gulv. Denne kanon affyres med et rungende brag – og derfor kan man roligt sige, at Kapoors indslag er larmende i flere dimensioner.