tirsdag den 11. februar 2020

Massiv kritik af museumsbyggeri i Berlin
"Berlinerne er hurtige til at finde på øgenavne, og det her museum vil formentligt være kendt som "Aldi- eller Lidl-museet" i lang tid, fordi arkitekternes tegninger ligner de discountsupermarkeder, der ligger overalt i byen. Det er mærkeligt, og jeg ved ikke, hvad der er gået galt i Berlin"

Ordene er fremsat af lektor i Kulturvidenskab ved Syddansk Universitet, Hans Christian Post i et interview med Erik Jensen, der i Politiken har beskrevet processen omkring et nyt museum, Museum der Moderne, som er planlagt opført i Berlin i umiddelbar nærhed af Neue Nationalgalerie (som er under renovering) og Matthäuskirche

Hele området er kendt som Kulturforum og rummer blandt andet Gemäldegalerie, og det var netop her, jeg blev opmærksom på det nye projekt, som jeg mildest talt blev ganske forundret over, da den planlagte bygning - tegnet af arkitekterne Herzon & de Meuron - skal placeres klods op af netop Mies van der Rohes ikoniske museumsbygning, Neue Nationalgalerie

Arkitekturkritikerne i Berlin og Tyskland i det hele taget har da heller ikke udtrykt synderlig begejstring over det planlagte museums udtryk. 

I Berliner Zeitung konkluderer arkitekturanmelder Nikolaus Bernau, at "det skal ganske enkelt ikke opføres på dette forkerte sted med denne ignorante holdning til sine værdifulde nabobygninger". 

Efter min ydmyge mening burde man måske prioritere en færdiggørelse af renoveringen af Neue Nationalgalerie frem for at poste 3,4 mia. kroner i et nyt museum, som oven i købet er malplaceret.