tirsdag den 24. juni 2008

Dion's jagtsymboler



I hundredevis af fotos, pænt indrammede og fundet af multikunstneren Mark Dion (født 1961) fra New York på forskellige loppemarkeder, er blot ét element i en udstilling, som er under opbygning på Århus Kunstbygning i disse dage.

De mest spektakulære elementer på udstillingen 'Concerning Hunting' er et mindre antal jagthytter, som hver især skal symbolisere den enkelte jægertype. F.eks. har den intellektuelle - hvis sådanne ellers findes blandt disse våbenfascinerede lystmordere - naturligvis en større antal bøger i sin hytte. Levemandsjægeren har brændevin og et nydeligt opdækket bord i sin hytte.

Jeg har været let involveret med at sætte denne monstrøse udstilling op - og det vanskeligste har helt afgjort været at få placeret et ni meter højt tårn i dét, som man i en menneskealder har benævnt som "rotunden" i Kunstbygningen. I virkeligheden er det en oktigonsal; men alle ved, hvad rotunden betyder i Århus - og man skal jo ikke ændre på vanerne i Smilets By...

Jagt siger mig ikke alverden, hvilket nok også fremgår af denne tekst? Men alligevel er det faktisk et fascinerende skue at træde ind i de to store udstillingssale i Århus Kunstbygnings stueetage. Der er så mange kitchede og mærkværdige genstande forbundet med denne udstilling, at man næsten ikke kan lade være med at trække en anelse på smilebåndet. Samtidigt er fænomenet bag såmænd nok så alvorligt. Det handler som bekendt om drab og skyderi.

Jeg er spændt på at se den færdige udstilling og ikke mindst når Dion himself ankommer fra NYC. Der er fernisering på udstillingen fredag den 27. juni.