onsdag den 12. oktober 2011

Gauguin og Polynesien

”Han var børsmægleren, der opgav sit borgerlige liv for en højst usikker fremtid. Han var ægtemanden, der forlod hustru og fem børn for at realisere sine forestillinger om den størst mulige frihed. Han var kunstneren, der forlod sin syge ven van Gogh i Arles”

Netop med afsæt i ovenstående citat, som stammer fra Peter Michael Hornungs 5-hjertede anmeldelse i Politiken, kunne man god fristes til at tro, at maleren Paul Gauguin besad en usympatisk karakter.

Det kan man da heller ikke afvises; men en kendsgerning er, at Gauguin tilbragte en del af sit liv i Danmark, og fordi man hader Danmark og efterlader sin familie i landet, kan man vel godt besidde nogle gode egenskaber. For Gauguins vedkommende bestod disse i, at han malede nogle helt fabelagtige billeder, som – når man ser dem i dag – fremstår fuldstændigt friske og vedkommende.

Især malerierne, som han foretog under sine ophold på Tahiti står vitale og stærke. Det er netop disse værker, der vises for tiden på udstillingen ’Gauguin og Polynesien – Et flygtigt paradis’ på Ny Carlsberg Glyptoteket indtil nytår.