Når man hører om tyverier af Bellini og Rembrandt, som det skete for nogle år siden på Nivaagaard, har tyvene som formål at videresælge værkerne med henblik på at skabe en økonomisk gevinst. Men én ting er, hvad et kunstværk besidder af egentlig værdi – og noget helt andet, hvor meget et værk kan indbringe på det sorte marked. De to tal er ingenlunde proportionelle.
I den seneste tid har tyve imidlertid været på spil i Silkeborg, hvor de har stjålet en skulptur, som var opstillet i anlægget Indelukket. Skulpturen er af billedhuggeren Knud Nellemose og har titlen ’Frihedskæmperen’. Den blev afsløret i 1951 som et monument over frihedskampen under 2. Verdenskrig; men nu er skulpturen borte. Teorien går på, at den allerede er omstøbt, så den nu er omdannet til en bronzeklump, der besidder materialets værdi.
Næsten samtidigt blev en skulptur i KunstCentret Silkeborg Bads park af den belgiske billedhugger Reinhoud D’Haese fjernet. Her var der tale om et værk i bøjet kobber. Man antager, at denne skulptur har lidt samme skæbne som ’Frihedskæmperen’.