søndag den 14. oktober 2012

Boghjørnet



I den seneste tid har jeg modtaget diverse bøger – blandt andet det omfattende katalog til udstillingen med Edvard Munch på ARoS i Aarhus – men udover denne udgivelse, har jeg fået nogle udgivelser, som giver et indblik i tre af de kunstnere, jeg har et mere privat forhold til, og disse er nok så informative og interessante:

Maleren Finn Have fylder 60 i disse dage og fødselsdagen markeres bredt med udstillinger i bl.a. Galleri Salling samt to udstillinger i en af hjembyerne Odder, hvor man indenfor den nærmeste fremtid kan opleve Finn Have på Odder Museum og i Café Galleriet, som sammen med bl.a. Odder Kunstsamling er en af støtterne til bogen ’Malerisk Gensyn’, der sætter kunstneren Finn Have ind i en retrospektiv ramme. Kunstneren selv og forfatteren og kunstanmelderen Erik Meistrup bidrager med tekster i den fine og stærkt illustrerede udgivelse.

’Der kommer spor – en billedrejse’ er en meget ”privat” udgivelse, som billedkunstneren Leif Dræby har udgivet på eget initiativ og eget forlag. Bogen er blevet skabt på opfordring af kunstnerens nærmeste, og er en gengivelse af en skitsebog, som Dræby har skabt under rejser – og i et langt perspektiv. På den måde kommer læseren på smukkeste vis ind i en kunstners intimsfære.

KunstCentret Silkeborg Bad kan man for tiden se og opleve en fin udstilling med maleren, grafikeren og designeren m.m. Lars Pryds. For nyligt udkom samtidigt bogen ’Pages of a Non-Existent Diary’, som beskriver Pryds’ liv og virke som billedkunstner – og som samtidigt giver masser af eksempler på Lars Pryds’ kunst. Ikke mindst Lisbeth Tolstrups indslag i bogen rummer stor autenticitet, og det er ikke så mærkeligt, da Tolstrup, foruden at være Pryds’ – og min i øvrigt – skribentkollega på Kunstavisen, også er kunstnerens livsledsagerske.