mandag den 24. oktober 2016

Forskydninger på kunstens Top 100

Det kan vel dårligt overraske nogen, at superkuratoren Hans Ulrich Obrist nu genindtager førstepladsen på ArtReview's liste over de mest indflydelsesrige personligheder i kunstverdenen i 2016. 

Jeg er faktisk ikke helt klar over, hvad Obrist har foretaget sig, som kan retfærdiggøre placeringen, som han i øvrigt tidligere har besat; men mon ikke folkene på ArtReview har styr på, hvad den flittige kurator har været indblandet i, bortset fra, at han er chefkurator på Serpentine Galleries i London. 

Næste års førsteplads er næsten lige så forudsigelig. Her må dette års højdespringer fra en plads som nummer 16 til en placering som nummer to, Adam Szymzcyk, være storfavorit. 

Årsagen skal naturligvis ses i, at Szymzcyk er chefkurator på udstillingen Documenta 14, der som bekendt løber af stablen i Kassel i 2017. 

Man skal kigge langt efter danske repræsentanter fra kunstens verden på listen, men dog er Olafur Eliasson (billedet) stadig at finde på "Power 100" på trods af, at han er faldet ned fra en plads som nummer 64 til nummer 74. 

Den højest placerede kunstner er i øvrigt den tyske fotograf og billedkunstner Wolfgang Tillmans, der på en placering som nummer ni, henviser den kinesiske superstar Ai Weiwei til tiendepladsen.