mandag den 3. september 2018

Den hvide mands bagtanker

En del af værkerne fra 'Ultima Thule' kan for tiden ses på udstillingen '76º Nord' i Galleri Profilen i Aarhus

"Saxgrens projekt er endnu en version af fortællingen om den hvide mand, der drager ud for at prøve kræfter med sine egne grænser og besejre det fremmede, blot i endnu større mytologisk bredformat. Og han lægger heller ikke skjul på, at det er den store drivkraft i projektet. At han er tiltrukket af myterne. Opsat på at teste sit eget vovemod. Overkomme sin egen frygt"

Citatet herover er et uddrag af en anmeldelse på kunstportalen Kunsten.nu af Henrik Saxgrens udstilling på Randers Kunstmuseum, som skildrer livet i det nordvestlige Grønland - tæt på det arktiske område. 

Anmeldelsen er forfattet af Lene Baggesgaard, som tilsyneladende har en agenda gående ud på at føre kvindekamp i bestræbelserne på at bekæmpe personer, der er så uheldige, at de er født ind i den såkaldt hvide race - og som samtidigt tillader sig den kønsforankrede frækhed at være mænd. 

Det skal retfærdighedsvist nævnes, at Baggesgaard har en del positive iagttagelser på udstillingen, som jeg selv anmeldte til fem stjerner i Jyllands-Posten. 

Mit syn på Saxgrens fotografiske egenskaber er naturligvis forankret i, at jeg er hvid og heteroseksuel, hvilket nok vil gøre mig helt uegnet til at vurdere en udstilling som 'Ultima Thule', der kan ses på museet i Randers frem til d. 4. november.