torsdag den 20. juni 2019

Gavludsmykning i Brande skrottes sandsynligvis

Billedet her yder ikke relieffet 'Escalator Liberta' af Marco Evaristti fuld retfærdighed (foto: visitikast-brande.dk)

I 2018 kunne man fejre, at det var 50 år siden, at et antal borgere i Brande skabte et billedkunstnerisk fokus på byen, da man inviterede et antal yngre kunstnere til at udsmykke et tilsvarende antal gavle centralt i stationsbyen. 

Imidlertid blev initiativet så stor en succes, at der løbende er blevet lavet nye udsmykninger, og en af de mest radikale af disse blev foretaget af den dansk-chilenske konceptkunstner Marco Evaristti i 1994. 

I Bogen, der markerede fejringen af jubilæet hedder det blandt andet om dette værk, at det "er et usædvanligt og konfrontatorisk monstrum af et værk". 

Dette er svært at argumentere imod, da værket fremstår i en narrativ kollision til arkitekturen, som har rummet Brande Rådhus. 

Ifølge Brande Bladet skal bygningen nu rives ned, og ifølge avisen har Ikast-Brande Kommune besluttet at værket bliver skrottet på trods af, at kvalificerede kunstfaglige eksperter har vurderet værket som bevaringsværdigt. 

Kultur- og fritidsudvalget ved kommunen har herefter besluttet, at man bevilger 40.000 kr. til dokumentation af værket i form af opmåling, fotografering og materialebeskrivelse. 

Ikast-Brande Kommunes Billedkunstråd har imidlertid en helt anden plan på vegne af kommunen. Her foreslår man, at udsmykningen fremadrettet bliver en del af en skole, der skal opføres på lokaliteten. 

Selv vil jeg ikke være bleg for at beskrive 'Escalator Liberta' som et hovedværk af en kunstner, der ellers ofte har begået sig i forbindelse med aktioner over hele verden. 

Marco Evaristti har en baggrund som arkitekt, og dette forhold spiller også ind i samspillet mellem relief og den aktuelle arkitektur. 

Der bør findes en løsning, der bevarer værket; men dybest set handler det vel om kommunale prioriteringer... Altså penge!