lørdag den 15. oktober 2022

To nordiske samtidskunstnere i dialog om og med C.F. Hill

 




















På kunstmuseet Kunsten i Aalborg åbnede man for nylig udstillingen 'Tal R og Mamma Andersson - Omkring Hill', hvor kollaborationen de to kunstnere imellem tager afsæt i den skizofrene, svenske maler og tegner Carl Fredrik Hill, der levede fra 1849 til 1911. 

Når jeg antyder, at Tal R og Mamma Andersson fabulerer frit over Hill og hans værker, skal det ses med det forbehold, at et udvalg af de tusindvis af tegninger, som Hill lavede efter, at han var blevet diagnosticeret som sindssyg, kan ses som en form for appendiks på udstillingen. 

Disse tegninger er udvalgt af de to kunstnere som en del af et samarbejde, der nok til en indledning kunne iagttages som ude af balance. 

Det ser imidlertid ud til, at Hill har givet næring til et fællesskab de to kunstnere imellem, hvilket i hvert fald i første omgang har udmøntet sig i en udstilling, som jeg nu skal til at beskrive i en anmeldelse. 

Kunsten fejrer i øvrigt i år 50 års jubilæum og i den anledning har man skabt en samlingsudstilling med titlen 'Kunsten retro', og den viser faktisk både overraskende og forventede værker fra en samling, der efterhånden er ganske omfattende.

Det er dog fra Tal R og Mamma Anderssons udstilling, at billederne herover er hentet. Øvrst en serie installationsfotos, dernæst et antal værker af Andersson og afsluttende værker af Tal R.