torsdag den 30. oktober 2008

Maskulisme


Jeg har altid anset begrebet ”feminisme” som et fænomen, der fungerer som en stopklods i relation til kommunikationen mellem kønnene vedrørende de uligheder, der rent faktisk finder sted.

Nu går skuespilleren og filminstruktøren Søren Fauli så krig med feministerne med noget, der måske kunne benævnes som ”maskulisme”. Derved trækkes fronterne op med en tyk streg. I dagens Politiken optræder Fauli som kronikør under overskriften ’Ligestilling er ren utopi’'. Her hedder det blandt andet ”Men i de senere år er der gået noget galt. Det er som kvinder har fået ubegrænset frihed til at angribe, latterliggøre og mistænkeliggøre mænd”. Her kan jeg så supplere Fauli med, at det ingenlunde er noget nyt. Sådan har det været siden Klør Konge var knægt.

Så følger en serie statistiske kendsgerninger, som blot bekræfter, at kvinder forlader deres mænd, når stodderen ikke længere er interessant. Det er måske en udvikling, der i et antropologisk forløb er ny; men dog rimelig. Man bestemmer vel selv over sit eget liv – og over hvem, man vil dele det med?

Søren Faulis kronik i Politiken står ikke alene. Samme dag som kronikken bringes åbner MOHS Exhibit i København en udstilling med arbejder af Søren Fauli. Den bærer titlen ’Kvinder Ingen Adgang’. Den kunstneriske vinkel har jeg af gode grunde svært ved at gennemskue; men det viser sig faktisk at Fauli blev optaget på Kunstakademiet i 1984; men senere valgte filmstudiet, for langt senere i sin karriere at blive kendt af den brede offentlighed i en reklamefilm, hvor han optræder som chokoladefrø.