tirsdag den 4. november 2014

25-året for Murens fald

Om få dage er det 25 år siden, at muren, der delte Berlin i en øst- og en vestzone, blev gennembrudt og Tyskland dermed blev genforenet. Dette bliver naturligvis fejret i den tyske hovedstad, hvilket klart er væsentligt. 

Der findes da også forskellige mindesmærker i nogle af de områder, der udgjorde grænsen mellem Øst- og Vestberlin. Berlin er en millionby; men skal man opleve et autentisk eksempel på delingen af Tyskland, skal man til den lille landsby (billedet) Mödlareuth, der er beliggende midt i grænsen mellem delstaterne Thüringen og Bayern. 

Af samme årsag blev byen også delt mellem Vesttyskland og DDR; og det var i flere år intet problem, da beboere i vest kunne gå i skole og passe deres jobs i øst. 

Denne trafik sluttede imidlertid i 1966, da østtyskerne byggede en mur, der delte den lille by. Dermed var familier afskåret fra at være sammen på samme måde, som man oplevede det i Berlin. 

Hvad der gør Mödlareuth interessant i dag, er at man har bibeholdt den ikke særligt charmerende betonmur og stort set alle vagttårne, der således stadig præger landskabet. Alt dét er en del af et museum, som i et historisk perspektiv belyser perioden, hvor Tyskland bestod af to meget forskelligartede nationer. 

Museet hedder Deutch-Deutches Museum Mödlareuth, og har en hjemmeside, der kan ses HER>