torsdag den 23. april 2015

Folkemord et tema på Venedig Biennalen

Tyrkerne har aldrig officielt anerkendt, at der var tale om et folkemord, da osmanniske tyrkere i 1915 dræbte eller udsultede omkring 1,5 millioner armenere som en del af en større konflikt ved det østlige Anatolien. 

Tyrkerne erkender dog at en del armenere døde under konflikten, og netop et monument, som er rejst i København som en markering af folkemordet, har fået en del officielle og uofficielle tyrkere op i det røde felt. 

Hvordan reaktionen bliver, når 18 armenske kunstnere står bag et indslag i forbindelse med Venedig Biennalen, der åbner om få uger, kan man kun gisne om; men en kendsgerning er det i hvert fald, at man viser en udstilling i den armenske pavillon på San Lazarro degli Armeni Øen (billedet) med afsæt i folkemordet. 

Hvad der gør udstillingen endnu mere kontroversiel, er at den i Frankrig bosiddende tyrkiske kunstner Sarkis deltager både i udstillingen i den armenske pavillon samt i forbindelse med det tyrkiske indslag på Venedig Biennalen. Der er vistnok lagt op til ballade? 

Venedig Biennalen finder sted i tidsrummet 9. maj-22. november.