tirsdag den 7. juni 2016

Slut med "neger" på nationalgalleriet

'Negerhoved' af Karel van Mander III befinder sig i Statens Museum for Kunsts samling og vil i fremtiden bære titlen 'Hoved af en afrikaner' (foto: SMK)

"Vores opgave er at beskrive vores genstande så præcist som muligt, og det gør vi ved i stedet for ord som neger og hottentot at bruge ord som afrikaner eller afroamerikaner"

Det er slut med ordet "neger" på Statens Museum for Kunst, og citatet herover stammer fra en forsideartikel af Camilla Stockmann i dagbladet Politiken, og er fremsat af museets samlings- og forskningschef Peter Nørgaard Larsen. 

Der er fremkommet forskellige reaktioner fra både politikere samt museumskollegaer ved nyheden om, at Statens Museum for Kunst, der som bekendt er Danmarks nationalgalleri, har ændret titler på 14 værker i museets samling. Således udtaler museumsdirektør Ulla Tofte fra M/S Museet for Søfart, at man gør historien en bjørnetjeneste ved at og korrigere historiske titler. 

"Fjerner vi historien, kan vi ikke lære af historien. Det menneskesyn, som vi møder i kunstværkernes gamle titler og beskrivelser, kan sige noget om, hvor vi er i dag, og hvor langt vi har bevæget os. Det må aldrig blive sådan, at de historiske informationer bliver gemt i databaser, hvor kun forskere har adgang - det store publikum skal have adgang", siger museumsdirektør for ARoS  i Aarhus, Erlend Høyersten, og han rammer netop en pointe i kraft af, at de originale og historisk forankrede titler bør være synlige for publikum. 

Diskussionen er sandsynligvis ikke slut endnu, og politikerne har naturligvis deres helt eget syn på sagen. Kulturordføreren fra Dansk Folkeparti har allerede været ude med en kritik af Statens Museum for Kunst.