onsdag den 24. august 2016

Monet - nu på Ordrupgaard

Claude Monet: 'Udsigt over Rouen, 1892 (foto: Ordrupgaard)

"Monet (1840-1926) tog om nogen konsekvensen af den erkendelse og maler serier - på op til 42 billeder - af det samme motiv. I nogle af dem lægger Monet til en vis grad op til abstraktionen i det 20. århundredes maleri, hvor motivet er tæt på at være udvisket til fordel for næsten ren farve og formløshed"

Citatet er hentet fra Torben Weirups anmeldelse af den for nyligt åbnede udstilling 'Ud af impressionismen' på Ordrupgaard ved København med værker af Claude Monet. 

Erkendelsen, Weirup nævner, har naturligvis sit afsæt i Monets behov for at udforske det samme motiv igen og igen i forskellige belysninger. Hans skildringer af katedralen i Rouen er et oplagt eksempel på denne metode. 

For et års tid siden dannede kunstmuseet ARoS i Aarhus ramme om en impressionist-udstilling, hvor Monet blot udgjorde et element i helheden; men på Ordrupgaard handler det nu udelukkende om den franske fornyer af malerkunsten. 

Torben Weirup giver i Berlingske fem stjerner til Monet, og i Jyllands-Posten har min gode kollega Tom Jørgensen faktisk begavet udstillingen med fuldt hus - seks stjerner. 

Monet kan ses på Ordrupgaard frem til d. 4. december.