onsdag den 17. maj 2017

"Undersøgelser" på Afgang 2017

Afgang 2017: Nike Åkerberg. '25/1-17', 2017 (pressefoto: Kunsthal Charlottenborg/Davis Stjernholm)

"ELLERS FYLDER SPROGET meget på udstillingen i øvrigt, og medmindre de ledsagende ord er ment som kunstværker i sig selv, kunne de mange lange, forklarende tekster få én til at tro, at udstillerne ikke altid tillægger deres værker tilstrækkelig gennemslagskraft i sig selv. Måske ved de, at uden brugsanvisning går det bare ikke"

Citatet stammer fra Peter Michael Hornungs anmeldelse i Politiken af akademielevernes afgangsudstilling i Kunsthal Charlottenborg, og som han helt rigtigt antyder, ser det ud som om samtidskunstens udøvere har svært ved at producere billedkunst uden facitliste. 

Hornung undrer sig samtidigt over ordet "undersøgelse", som efterhånden mere udgør reglen end undtagelsen på samtidens kunstscene. 

Ofte oplever man dog, at disse "undersøgelser" sjældent fører til konklusioner. Her fungerer kunsten modsat videnskaben, som har et mål med forskningen. Det behøver man ikke som billedkunstner. 

Det er jo således nemt at lave kunst, hvis man vel at mærke kan underbygge kunstværket med alenlange sætninger, som redegør for værkets mening.