mandag den 26. november 2018

Hockney vs. Van Gogh

David Hockney: 'Kilham to Langtoft', 27. juli 2005. Olie på lærred (foto: Richard Schmidt)

"Verden er farverig. Den er smuk, synes jeg. Naturen er fantastisk. Van Gogh elskede naturen. Han kunne have udviklet sig til at blive en elendig maler, men det viser sig ikke i hans værk. Der er altid omstændigheder, der vil trække én nedad, men vi bør være glade for at iagttage verden"

Nogenlunde sådan udtrykte den britiske maler Davis Hockney sig, da han blev interviewet af kunstbloggeren Martin Bailey, som også er en britisk Van Gogh-specialist. 

Årsagen til, at Bailey talte med Hockney, var at Hockney lavede udstillingen 'Vårets komme' hos The Van Gogh Foundation i Arles for tre år siden. 

Med en tydelig sans for timing har man nu imidlertid offentliggjort, at der på Van Gogh Museet i Amsterdam til næste år vil finde en stor udstilling sted, der belyser det kunstneriske slægtskab mellem Hockney og Van Gogh. 

Når jeg nævner det med timingen, er det på grund af, at man offentliggjorde planerne for udstillingen, der finder sted i tidsrummet 1. marts-26. maj 2019, to dage inden et maleri fra 1972 hos auktionshuset Christie's slog rekorden for hammerslagspris af en nulevende kunstner. 

Maleriet var malet af David Hockney, og denne rekord har jeg faktisk beskæftiget mig med tidligere på blog'en her.