søndag den 25. november 2018

'Kunstnerbrødre' åbnet i Randers




















Det var en velbesøgt fernisering, der fandt sted, da Randers Kunstmuseum åbnede udstillingen 'Kunstnerbrødre' med værker af L.A. Ring og H.A. Brendekilde.

De to malere blev født i henholdsvis 1854 og 1857, og de mødte hinanden på Kunstakademiet i 1870'erne, hvorefter de indledte et langt venskab, der dog fik en naturlig afslutning, da Ring døde i 1933.

Oprindeligt hed de begge Andersen til efternavn, men for at undgå forvekslinger tog de hver især navn efter de landsbyer, de var vokset op i. Brendekilde efter Brændekilde på Fyn og Ring efter den lille by i nærheden af Næstved.

Udstillingen på Randers Kunstmuseum giver et omfattende vidnesbyrd om de to kunstneres motivverdener og deres individuelle udvikling som kunstnere.

De blev betragtet som "bondemalere", og det er da også sandt, at de begge meget minutiøst skildrede livet på landet - Brendekilde måske i en lidt mere romantisk version end Ring, der ikke tegnede et skønmaleri af livet på landet i slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet.

H.A. Brendekilde døde i 1942.