onsdag den 19. august 2020

Hidtil mest omfattende udstilling om Arne Jacobsen

 Akvarel af benzinstationen 'Paddehatten' på Strandvejen nord for København. Det Kgl. Bibliotek (pressefoto: Trapholt)

Det kan forekomme naturligt, at netop kunstmuseet Trapholt fra d. 10. september viser udstillingen 'Arne Jacobsen - Designer Danmark', da netop Trapholt er et museum, der ofte præsenterer kunst , der ligger i spændingsfeltet mellem billedkunst og design samt arkitektur. 

Her har Arne Jacobsen på permanent basis spillet en væsentlig rolle i Trapholts identitet, da Arne Jacobsens "Kubeflex"-sommerhus er den del af museets faste attraktioner. 

Desværre blev sommerhuset aldrig sat i produktion, og modellen på Trapholt er således en prototype. 

Det er svært at sige, hvad Arne Jacobsen ellers er berømt for. For møbelentusiaster vil det være naturligt om, det er hans designs af så banebrydende værker som Myren, Ægget og Svanen, men det er vigtigt, at nævne Jacobsens rolle som arkitekt, og blandt hans væsentligste - i hvert fald i omfang - indsatser her bør man nok nævne rådhuset i Aarhus samt SAS Royal Hotellet i København. 

Hans innovative tanker vedrørende arkitektur kommer dog allerede til udtryk i 1930'erne, da han blandt andet tegner benzinstationen 'Paddehatten' i Charlottenlund i 1937 samt Bellevue Teatret og faciliteterne ved den nærliggende strand. 

I forbindelse med formidlingen af udstillingen har man på Trapholt ladet producere en kort introfilm, som blandt andet viser Jacobsen selv tale om sin praksis. 

Desuden fortæller Trapholts direktør Karen Grøn og kurator Katrine Stenum Poulsen om Arne Jacobsens liv og karriere... Filmen kan ses andetsteds på blog'en.