tirsdag den 1. september 2020

Hjardemål-aktionen for 50 år siden på museum

Dette er blot et uddrag af de mange avisomtaler, der fulgte besættelsen af Hjardemål Kirke for 50 år siden.

"Besættelsen af Hjademål Kirke blev en mediebegivenhed af dimensioner, hvilket utallige forsideartikler, fotoreportager, læserbreve, debatindlæg og kronikker i aviserne i tiden efter aktionen vidner om. Journalister fra forskellige dagblade og aviser dækkede besættelsen og berettede både om politiopbuddet og aktionens voldelige udfald, og det udløste en heftig avispolemik om aktionens formål og dens kunstneriske og politiske karakter"


Citatet stammer fra en tekst, der er formidlet i katalogmaterialet til udstillingen 'Vi er alle præster - da revolutionen kom til Hjardemål Kirke' på Museum Jorn i Silkeborg. 


Hvis man, som jeg, har en vis alder og dermed er i stand til at skabe erindringsbilleder om besættelsen af kirken i Thy samt Thy-lejren i Frøstrup, er det ikke en overdrivelse, hvad der optræder i citatet. 


Pressen kastede sig frådende over aktionen, og især da lokalbefolkningen tyede til en form for selvtægt, skabte det en nærmest sensationel omtale i medierne, som naturligvis begrænsede sig til aviser, tv og radio. Der var ikke noget internet dengang. 


På udstillingen kan man opleve et utal af avisudklip med udgangspunkt i begivenheden, og disse samt en film er desværre de mest interessante indslag på udstillingen, som sandt for dyden ikke besidder væsentlige kunstneriske attributter. 


Af samme årsag har jeg valgt ikke at anmelde udstillingen, som dog rummer kulturhistoriske aspekter af en vis betydning.