tirsdag den 22. september 2020

Palle Nielsen på turné - nu i Viborg

 
Palle Nielsen: 'Fortvivlelse', 1955. Linoleumssnit (foto: Statens Museum for Kunst)  

Indtil for nyligt kunne man på Fuglsang Kunstmuseum på Lolland se udstillingen 'Katastrofer og mirakler - Palle  Nielsens verden', men heldigvis kan man snart se udstillingen med den væsentlige tegner og grafiker i Jylland og endnu mere heldigvis ret tæt på min domicil, nemlig på Skovgaard Museet i Viborg, som er trin 2 i et udstillingsforløb, der senere indbefatter Kunstmuseet i Tønder. Således bliver Palle Nielsen vist i et ret stort geografisk område. 

Palle Nielsen blev født i 1920, så udstillingerne er med til at fejre kunstnerens 100 års fødselsdag, som hovedpersonen selv dog ikke kommer til at opleve. Han døde i 2000 lige ved indgangen til Det 21. Århundrede. 

Hans altid minutiøst og præcise værker kredsede ofte om scenarier, man - hvis man er gammel nok - husker tydeligt fra perioden med den kolde krig og skrækken for en egentlig krig. 

Mange år inden terrorangrebet i New York d. 11. september 2001 havde Nielsen afbilledet en scene, hvor et fly brager ind i et hus. Et næsten profetisk billede på en tid, der skulle følge efter kunstnerens egen epoke. 

Udstillingen på Skovgaard Museet kan ses i perioden 26. september 2020-10. januar 2021. Jeg har placeret udstillingen på min liste over kommende anmeldelser - så meget mere om Palle i Viborg senere.