torsdag den 23. februar 2012

På Richter-skalaen


"Gerhard Richter er i så udpræget grad en maler, der laver kunst på kunst. Det gør alle kunstnere for så vidt. Forholder sig til traditionen, forsøger af aflure nogle tricks fra de gamle mestre, sætter sig selv i opposition til forgængerne. Men en række af Richters billeder kan ses som direkte svar til andre kunstnere om spørgsmål om problemstillinger i maleriet. Tizian, Vermeer og Caspar David Friedrich for at nævne de ældre. Marcel Duchamp og Andy Warhol for at fremhæve et par af de nyere som enhver kunstner først i det 20. århundrede må forholde sig til. For bag al Richters skønhedssøgen ligger naturligvis også en konceptuel tilgang til maleriet".

Således skrev Torben Weirup blandt andet i sin seks-stjernede anmeldelse i Berlingske af Gerhard Richter-udstillingen på Tate Modern i London sidste år.

Da jeg for nyligt besøgte Berlin, var man i gang med at ophænge den samme udstilling i Neue Nationalgalerie, og her oplevede jeg en del af værkerne på distancen. Nogle af disse genkendte jeg fra en stor Richter-udstilling på Louisiana for nogle år siden; men hvis man skulle komme til Berlin inden d. 13. maj, tror jeg godt man kan satse på at se udstillingen i Mies van der Rohes fine bygningsværk tæt på Potsdamer Platz.

Gerhard Richter er netop fyldt 80 år.

Det afbillede oliemaleri har titlen 'Lesende' og det er malt i 1994.