mandag den 30. november 2015

Tidlig Mondrian i London

Piet Mondrian: 'Sortbroget kvie', ca. 1904, olie på plade (pressefoto: David Zwirner)

Mange danskere rejser til London - derom kan der vel næppe herske megen tvivl. 

Skulle man imidlertid befinde sig i den engelske hovedstad de næste måneder, kan man med stor fordel besøge et af de toneangivende gallerier, David Zwirner, som er beliggende centralt på adressen Grafton Street 24 i det mondæne Mayfair - og blot et stenkast fra The Royal Academy of Art, der for tiden viser en meget omtalt udstilling med Ai Weiwei. 

Udstillingen hos David Zwirner viser tidlige værker af Piet Mondrian, og tror man, at man skal opleve geometriske malerier med de tre primærfarver som hovedtema, kan man godt revidere sin opfattelse af, hvad Mondrian stod for i et historisk perspektiv. 

For nogle år siden viste Ordrupgaard nord for København en ganske fantastisk udstilling, der tydeligt viste hvilken vej, der førte til det udtryk, som Mondrian senere er blevet kendt for. 

Naturens elementer blev langsomt opløst og forvandlet til malerier som f. eks. 'Broadway Boogie-Woogie'. 

Som sagt er den aktuelle udstilling i London forankret i den tidlige Mondrian fra begyndelsen af 1900-tallet, og her vil man erfare, at den hollandske kunstner blandt andet beskæftigede sig med noget så "banalt" som naturen. 

Udstillingen kan ses hos David Zwirner frem til d. 23, januar 2016.