onsdag den 11. oktober 2017

De Koonings sene værker udstilles

Malerier af Willem de Kooning i galleriet Skarstedt i London (pressefoto: Skarstedt. London)

Det bedste, der ofte kan ske for en kunstner i et historisk perspektiv, er hvis kunstneren dør forholdsvist ung, hvilket jo som bekendt også forekommer. 

Det modsatte sker selvfølgelig også, og i disse tilfælde har man oplevet, at kunstneren arbejder videre for fuldt tryk - især hvis pågældende besidder så stor status, at der er salgspotentiale i værkerne. 

Desværre ses der samtidigt eksempler på, at f.eks. malere slet ikke i deres ældre år når tidligere tiders kvaliteter. 

Hvad en kendt dansk maler har beskrevet som "alderens arrogance" er ikke nødvendigvis en styrke; men showet må gå videre, og står gallerister og samlere i kø for at erhverve sig en aldrende kunstners værker, er der vel ingen grund til at trykke på bremsen? 

Den  amerikanske maler Willem de Kooning var vel den ypperste inden for genren abstrakt ekspressionisme i midten og sidste halvdel af 1900-tallet. Han levede fra 1904 til 1997, og blev altså temmelig gammel. 

For få dage siden åbnede galleriet Skarstedt i London således en udstilling, som viser de Koonings sene værker, og her vil man opleve en kunstner, som vistnok totalt har mistet ungdommens vitalitet. 

Han fik blandt andet konstateret Alzheimers i 1980'erne, og man må sige at de malerier, han skabte i de år, ligner en form for terapi - eller tidsfordriv. 

Ikke desto mindre kan man nu se de Kooning i galleriet, som er beliggende i den mondæne del af London på adressen 8 Bennet Street i det eksklusive SW1.