onsdag den 28. februar 2018

30.000 år gammel skulptur er pornografisk - mener Facebook

Der er tilsyneladende ingen grænser for censorernes mærkværdige beslutninger på det sociale netværk, Facebook

Tidligere har man givet karantæner til folk, der har ladet gengive kunstværker, som har indeholdt, hvad det kropsforskrækkede medie kalder "gengivelser af nøgenhed". 

Således er en fransk kunstner i 2011 blevet suspenderet fra netværket, da han oploadede en gengivelse af Gustave Courbets maleri 'Verdens oprindelse' fra 1866. 

Maleriet gengiver, hvad man i 2018-terminologi ville kalde for en "dusk" - en ret morsom og direkte betegnelse for den kvindelige pubesbehåring. Om det er dusken eller, hvad der er skjult bag den, som anfægter censorerne på Facebook, er svært at sige, men sagen vakte under alle omstændigheder en del opmærksomhed i adskillige medier, da den var aktuel. 

Dette har dog ikke medført, at Facebook er blevet mere mild over for kunstværker, der gengiver det nøgne menneskelegeme. 

Således har mediet fjernet et billede af en ca. 30.000 år gammel skulptur, som til dagligt befinder sig på Det Nationalhistoriske Museum i Wien. Facebook betragter figuren Venus fra Willendorf (billedet) for "upassende". 

Fra museet hedder det, at man har anmodet om, at figuren forbliver gengivet uden censur, da ingen har klaget over dens formidling af nøgenhed nogensinde blandt museets gæster. 

Ifølge The Art Newspaper udtaler museets direktør Christian Koeberl, at "der er ingen grund til at tildække Venus fra Willendorf, med henblik på at skjule hendes nøgenhed hverken på museet eller på Facebook". 

Det er svært at være uenig med Koeberl.

foto: Naturhistorisches Museum, Wien