tirsdag den 8. maj 2018

Magtelitens udsmykning

Rolex Date 40, 18 karats guld og platin (pressefoto: Koldinghus/Iben Kaufmann)

"I nutidens globaliserede verden er magtstrukturerne langt mere komplekse end tidligere, og det kommer også til udtryk i smykkerne. Den tunge økonomiske og politiske magt er ikke noget, man nødvendigvis skilter åbenlyst med. I dag bærer den magtfulde pengemand ikke sin magt som guldkæder uden på tøjet som middelalderen og renæssancens magtfulde konger og adelsfolk, men vælger måske i stedet det Rolex-ur med den isblå skive, som kendere ved, ikke er et "almindeligt" Rolex, men et Rolex i det meget kostbare metal-platin. Uret er også repræsenteret på udstillingen som et mere nutidigt eksempel på økonomisk magt"

På museet Koldinghus er netop åbnet en udstilling, der viser en serie eksempler på smykker, der kunne forbindes med magteliten. 

Udstillingen har fået flotte anmeldelser, og jeg er blevet bedt om at skrive en anmeldelse af 'Magtens smykker', hvilket jeg glæder mig til. 

Det er såmænd ikke første gang, at jeg bevæger mig udenfor min komfortzone som decideret kunstanmelder, men alligevel bliver denne anmeldelse forbundet med visse udfordringer. 

Der kommer meget mere om besøget på Koldinghus og den aktuelle udstilling her på blog'en senere. Citatet herover er et uddrag af Koldinghus' formidling.