tirsdag den 17. juli 2018

Farven rød som symbol

H.A. Brendekilde: 'Udslidt'. 1889 (illustration fra bogen 'H.A. Brendekilde. Værk og betydning i dansk kunst- og kulturhistorie')


"Men Sonne mener, at rød symboliserer "blod, krig og kamp". Andre vil måske sige, at rød er kærlighedens farve, og under alle omstændigheder bliver Sonnes bevisførelse for at kvindens røde trøje i 'Udslidt' er er et symbol på kamp, modsagt af ham selv, idet samme farve optræder i 'En landevej' fra 1893, uden at han læser koloritten dér i samme retning"

Citatet stammer fra en boganmeldelse foretaget af Politikens kunstanmelder Trine Ross, der beskriver en ny bog om maleren H.A. Brendekilde (1857- 1943) forfattet af Ralph Sonne, som tillægger farven rød en symbolsk betydning, ligesom han antyder, at Edvard Munch er stærkt inspireret af det nævnte maleri, som er vist som eksempel herover, da han maler sit ikoniske værk 'Skrik'. 

Jeg vil give Ross ret, når hun beskriver denne sammenfatning som en udokumenteret påstand. 

Når jeg imidlertid selv har fattet interesse for bogen om Brendekilde, er det fordi Randers Kunstmuseum til november viser en forskningsbaseret udstilling, der fokuserer på de to samtidige malere, H.A. Brendekilde og L.A. Ring (1854-1933). 

Trine Ross giver tre hjerter til bogen om Brendekilde, men Henrik Wivel er lidt mere tolerant i Kristeligt Dagblad, hvor han giver fire hjerter.