mandag den 23. juli 2018

Ukendte de Kooning-værker dukket op

Et af de seks Willem de Kooning-værker, der nu har set dagens lys (foto: David Killen Gallery/New York Post)

"Faktisk var det en bunke lort, og jeg kunne ikke se noget godt". Sådan udtalte galleriejer Davis Killen ifølge New York Post, da han så de omkring 200 kunstværker, han havde investeret $15.000 (knapt 100.000 kr.) i fra et dødsbo. 

Da han imidlertid begyndte at studere de mange kunstværker lidt mere indgående, stødte han på nogle store kasser med teksten "de Kooning", som refererer til den måske vigtigste kunstner inden for den amerikanske, abstrakte ekspressionisme. 

Historisk set kan Willem de Koonings betydning måles ud fra de priser, der er blevet hans værker til dels på store internationale auktioner, hvor et hammerslag på næsten to milliarder kroner i 2015 ramte et af de Koonings malerier. 

Willem de Kooning blev født i 1904 og døde i 1997, og de aktuelle værker kan ikke verificeres af The Willem de Kooning Foundation, som tilsyneladende ikke begiver sig af med den slags; men til gengæld har både en tidligere assistent og en ekspert i de Kooning, Lawrence Castagna, bekræftet at værkerne er af de Kooning og påviseligt malet i kunstnerens atelier i East Hampshire i 70'erne. 

Som en ekstra bonus rummede lageret samtidigt et værk, som er tilskrevet den schweiziske kunstner Paul Klee (1879-1940).