tirsdag den 21. maj 2019

Kunst og kærlighed i Herning

Sidsel RamsonCité-Soleil, Port-au-Prince, Haiti, 1981 (pressefoto: Carl-Henning Pedersen og Else Alfelts Museum)

Carl-Henning Pedersen: 'Jerusalem', 1975 (affotograferet fra bogen 'Kunst og kærlighed')

"Ekspressionisten havde mødt realisten i sit liv, de fandt lykken hos hinanden, og de klædte hinanden. For de var fælles om mere, end de anede. Helt unge var de ikke, da de mødtes - han var næsten et kvart århundrede ældre end hende. Men de havde begge bevaret en nysgerrighed over for deres omverden, som mange langt yngre ville have misundt dem"

De to, som mødte hinanden, var fotografen Sidsel Ramson (f. 1937) og maleren Carl-Henning Pedersen (1913-2007), og netop Ramson og Pedersen er det fælles omdrejningspunkt for udstillingen 'Kunst og Kærlighed', der finder sted på Carl-Henning Pedersen og Else Alfelts Museum i Birk ved Herning fra d. 25. maj. 

En 380 siders bog, fra hvilken citatet herover af Peter Michael Hornung stammer, og som beskriver forholdet mellem de to meget forskellige kunstnere, fik jeg i forbindelse med et besøg på museet tidligere på året, og den viser de to kunstneres meget forskellige skildringer af parrets rejser rundt i verden. 

Pedersen er ikke overraskende den fabulerende i tegninger og akvareller, hvor Ramson er klar og knivskarp i sine fotografiske skildringer.