lørdag den 26. juli 2008

Fra gulv til loft


Når mere end 50 kunstnere viser mere end 170 malerier i et galleri på 300 kvadratmeter, er det vel indlysende at værkerne hænger tæt? Når der så samtidigt skal ”klemmes” en separatudstilling ind, må man formode at der ikke bliver meget luft imellem billederne på væggen.

Man kan altid diskutere en sådan disposition af et gallerirum, når man laver en omfattende sommerudstilling, som oven i købet er behæftet med et tema. Temaet på CopenhART Gallerys sommerudstilling er Danmark og danskheden. I sig selv næsten kontroversielt i disse tider, hvor ikke engang Dansk Folkeferie længere føler en trang til at nævne det nationale ophav i firmaets brand.

Ikke desto mindre har de mange kunstnere givet hver deres bud på, hvordan man kan tolke den nationale bevidsthed her i 2008. Kolonihaveidyllen er der naturligvis sammen med alle symbolerne, som vi har lært at værdsætte – uanset om det er de fine møbelklassikere eller om det er Bojesens træaber. Det kunne naturligvis også være en ko set bagfra. Så kan man blot vente på, at det minutiøst malede kreatur hæver halen og skider kulturen og den danske sommer et stykke.

Det vil være håbløst at beskrive de enkelte værker på en sådan omfattende udstilling. Det ville selvfølgeligt være indlysende at fremhæve sine egne ”ordmalerier”; men dem har jeg talt rigeligt om på det sidste. I stedet vil jeg fremhæve den ikke mindre end fremragende maler Ninja Due Theuerkauf, som har taget udgangspunkt i én af nationens store tænkere. Selv en filosof kan gå rundt og tage helt og aldeles hverdagsagtige beslutninger.

’Oh Danmark’ på CopenhART Gallery i Valby varer frem til den 30. august. Galleriet har åbent torsdage, fredag og lørdag kl. 12-17.