lørdag den 19. juli 2008

Manden i parken


Tyske Till F.E. Haupts projekt 'Real Life L.A.B.' er en del af udstillingen ’Call it what you like’ på KunstCentret Silkeborg Bad.

Besøgende på KunstCentret Silkeborg Bad kan for tiden iagttage et bemærkelsesværdigt arrangement i kunstcentrets park. I forbindelse med udstillingen ’Call it what you like’, som har afsæt i Rik Reinkings store samling af samtidskunst, har den tyske konceptkunstner Till Haupt placeret et antal kuber, der udgør ’Real Life L.A.B.’, og som tillige i perioder har dannet et midlertidigt hjem for kunstneren.

Subsocial performance
Umiddebart forekommer det som et arkitektonisk eller designbaseret eksperiment, som kunne stille spørgsmål vedrørende muligheder, der rent æstetisk er forbundet med kubernes indbyrdes placering og møblementets spartanske præg.

Det har dog intet, eller kun i begrænset omfang, noget med design at gøre. Till Haupt kalder sit projekt for ”subsocial performance” og foretager man en mere minutiøs granskning af miljøet, finder man elementer, der både fungerer i relation til publikum samt til en overordnet social filosofi.

Det nødvendige plus et bibliotek
Istallationen indeholder, hvad man har brug for i en dagligdag. Køkken, kontor, sovefasciliteter samt et emneopdelt bibliotek, der er placeret i en søjle, således at hver litterær sektion så at sige har sit eget verdenshjørne. Det skønlitterære afsnit rummer således diverse værker fra Pippi Langstrømpe til litteraturhistoriens store forfattere. Hvert segment i dette bibliotek har en TV-monitor, som viser levende billeder med udgangspunkt i de enkelte emner.

Kunst og liv
Haupt er meget optaget af krydsfeltet mellem kunst og liv, hvilket man kan opleve på ’Real Life L.A.B.’ i flere niveauer. Naturligvis kommer dette mest til udtryk i kraft af, at kunstneren eller en af hans sociale samarbejdspartnere er til stede i værket. Publikum udgør samtidigt en organisme, der tilfører noget kommunikativt.

Hamburgs alternative kunstmiljø
Till Haupt er meget optaget af interaktivitet i den kunstneriske sfære. Hele den konceptionelle del af kunsthistorien er noget, han har studeret ivrigt hele sit liv, og fascinationen af for eksempel Joseph Beuys og Marcel Duchamp fornægter sig heller ikke hos kunstneren, der til dagligt arbejder i et alternativt kunstmiljø, som fungerer på tværs af enkeltstående udtryksformer. Således holdte en tysk musiker, Thomas Lebioda, skansen på ’Real Life L.A.B.’ mens Haupt i en uge besøgte Roskilde Festivalen.

Till F.E. Haupt er født i 1970 i Braunschweig og har en bred vifte af billedkunstneriske uddannelser bag sig. Blandt andet fra Hochschule für Angewandte Wissenschaften, Hamburg. Han har tillige fungeret som docent på Der Bildkunst Akademie i Hamburg. Han bor og arbejder i Hamburg.