søndag den 3. juli 2011

Rietveld i Rom








Indtil den 10. juli finder en udstilling sted, som jeg faktisk gerne ville se. I det forholdsvist nye museum for samtidskunst i Rom, MAXXI, kan man for tiden opleve en udstilling med og om den hollandske arkitekt og formgiver Gerrit Rietveld (1888-1964).

Rietveld er vel i den brede forstand bedst kendt for den såkaldte Rød-Blå stol, som han udviklede i perioden fra 1918 til 1923. Men dette tidsløse design var faktisk en del af et projekt, han udviklede til en fabrikant Schröder i den Hollandske by Utrecht. Schröder havde bedt Rietveld om at tegne en villa i samme periode – og denne villa skulle vise sig at blive symbolet på en ny arkitektonisk stil baseret på rene former og et gennemført geometrisk pricip.

Kunstnerisk var Rietveld tæt forbundet på kunstnere som Theo Van Doesburg og Piet Mondrian; men i modsætning til de to, som var – hovedsageligt – malere, befandt Rietveld sig i arkitekturen. Ikke desto mindre befandt de alle sig i et fællesskab i kunstnersammenslutningen De Stijl.

I dag er Schröder Haus museum og af væsentlige bygninger, Rietveld har tegnet, er Van Gogh Museet i Amsterdam og en iøjnefaldende pavillon i forbindelse med Kröller-Müller Museet i det centrale Holland. Men efter min mening er en vigtig del af Rietvelds kunstneriske forløb hans helt specielle og originale møbeldesigns.