mandag den 21. oktober 2013

Ai Weiwei til Alcatraz?

Det kan synes ret paradoksalt, at en kunstner som Ai Weiwei, der i perioder har været holdt indespærret i sit hjemland Kina – af årsager som myndighederne betegner som af skattemæssig karakter – har forslået en udstilling på den historiske fængselsø Alcatraz i San Fransisco.

Ikke desto mindre har den stærkt systemkritiske, kinesiske kunstner sat adskillige institutioner i gang med at undersøge mulighederne for en sådan udstilling. The National Park Service, Golden Gate Parks Conservancy og andre organer, der holder opsyn med det historiske sted, er i gang med at gennemgå projektet – uden dog at røbe detaljer.

En udstilling på Alcatraz med Ai Weiwei som hovedrolleindehaver vil efter al sandsynlighed sætte yderligere skub i diskussionerne vedrørende de kinesiske myndigheders behandling af systemets kritikere i det store land.

Samtidigt vil en sådan begivenhed muligvis – igen – placere Ai Weiwei på førstepladsen over de mest indflydelsesrige personer på den internationale kunstscene. En position, han opnåede i 2011.