tirsdag den 28. marts 2017

Danske auktionshuse som hælere

Foto: Golden Squared 

Ifølge dagbladet Politiken har auktionshuset Lauritz.com på en netauktion solgt et maleri (billedet) af Carl Vilhelm Holsøe. 

Maleriet viste sig at være stjålet tilbage i 2000, og efterfølgende har det været gemt i et hus i Kolding. 

Da billedet blev fundet, var den oprindelige ejer død, og derfor overgik maleriet til forsikringsselskabet, og blev efterfølgende sat til salg hos Lauritz.com i 2016. 

Det hele kommer i stand, da en ven af nedrivningsfirmaet, der skal rive huset ned, hvor maleriet - sammen med syv andre - er gemt i hulrummet af en skillevæg, køber de ialt otte kunstværker og efterfølgende altså sætter det omtalte maleri til salg hos Lauritz.com. Her sælges varen for kr. 74.000, hvorefter det bliver sat til salg hos Christie's i New York. Her bliver det solgt for knapt kr. 200.000 på vegne af Tryg Forsikring. 

The Art Loss Register, som er en virksomhed, der registrerer stjålne kunstværker, bliver opmærksom på maleriet via et rutinecheck i Christie's katalog. 

Efterfølgende bliver en efterforskning iværksat og politiet finder de syv resterende billeder hos manden, der købte dem af nedrivningsfirmaet. Hvem der stjal malerierne tilbage i 2000, er stadig uopklaret. 

Lauritz.com solgte for fem år siden et stjålet maleri af den danske samtidskunstner Anders Moseholm, og også Bruun Rasmussen Kunstauktioner har haft hælervarer under hammeren. Her drejede det sig om et antal Salto-krukker, som var stjålet fra kunstmuseet Trapholt i Kolding. 

Ingen af de danske auktionshuse abonnerer på The Art Loss Register, som styrer databasen over stjålne kunstgenstande.