tirsdag den 13. august 2019

Handicapumuligt Eliasson-værk

'Your Spiral View' - den famøse installation af Olafur Eliasson (pressefoto: Tate Modern)

En kørestolsbruger har besøgt den store retrospektive Olafur Eliasson-udstilling 'In Real Life' på Tate Modern i London, og vedkommende - Ciara O'Connor, som er skribent på avisen Sunday Independent - har nu ifølge The Art Newspaper kritiseret kunstneren for, at man ikke har gjort det muligt for kørestolsbrugere at interagere med værket 'Your Spiral View' fra 2002. 

Der er kun adgang til værket via to trappetrin, og denne anordning umuliggør altså adgang med mindre man er i stand til at gå ind i installationen. 

O'Connors ven henvendte sig til museets administration for at spørge om der var en rampe til rådighed, men vedkommende blev blot fjern i blikket, og kunne konstatere, at det var der ikke. 

Efterfølgende lagde O'Connor et tweet ud på Twitter, og her svarede Eliasson faktisk, og han ville arbejde på, at gøre installationen handicapvenlig - uden, at han dog kunne give forsikringer, endsige sætte et tidsperspektiv op. 

Han modsiges dog af museet, der ikke mener, at man kan skabe en sikker vej for kørestolsbrugere, da adgangsvejen ind i skulpturen vil være for smal. 

Ciara O'Connor er dog ikke tilfreds med hverken Eliasson eller museets alibier. Om Eliassons filosofier vedrørende publikums inddragelse i hans værker, reagerer hun med følgende svada: "Fuck din overintellektualiserende og store snak, der skjuler, at du kun producerer kunst for visse individer. Fuck dig for at antage, at alle, der kan lide kunst og museer skal bevæge sig, som kropsløse". 

Olafur Eliasson er ellers en kunstner, der har solet sig i succes de sidste 20 år. Hans bedst kendte værk herhjemme er installationen 'Your Rainbow Panorama' på taget af kunstmuseet ARoS i Aarhus.