lørdag den 10. august 2019

På udflugt til Vadehavet


Da vi besøgte Vadehavscentret i Vester Vedsted, var det faktisk næsten på 50 års-dagen, i forhold til, da jeg sidst besøgte den lille by, hvorfra man kan blive befordret over til vadehavsøen Mandø. 

Dengang var det i forbindelse med et lejrskoleophold, men for nyligt var det med henblik på at opleve Vadehavscentret, der i mellemtiden er blevet opført netop her. 

Centret er for nyligt blevet udvidet til 2.800 kvadratmeter udstilling og formidling, og arkitekturen i sig selv er et besøg værd - om ikke centrets væsentligste aktiv? 

I Vadehavscentrets formidlingsmateriale hedder det blandt andet: "Arkitekturen er verdensarkitektur, der i det følsomme og åbne marsklandskab næsten vokser op ad jorden. Arkitekturen vidner om digerne og marskens lange linjer. Materialevalget er tagrøret, der dominerer og skaber en bygning med tagrør på tag, underlag og vægge - tagrøret, der har været marskens byggemateriale gennem århundreder"

Indvendigt kan man opleve diverse elementer fra Vadehavet og her er det mest fascinerende - efter min mening - et lavteknologisk greb, man har foretaget ved at lade et bassin vise, hvordan livet i det lave vand i Vadehavet udfolder sig. 

Men der er meget at kigge på, og meget at lade sig fascinere af på Vadehavscentret, men arkitekturen - udviklet af Dorte Mandrup Architects - er centrets æstetiske omdrejningspunkt.