onsdag den 27. november 2019

Rekord for Bruun Rasmussen - men ikke for Hammershøi

Carl Holsøe: 'Interiør med kunstnerens hustru, der sidder bøjet over sit håndarbejde ved et åbent vindue', udateret. Olie på lærred. 71 x 73 cm. Vurdering: 200.000-300.000 kr. Hammerslag: 600.000 kr. (foto: Bruun Rasmussen Kunstauktioner)

Vilhelm Hammershøi: 'Nøgen Kvindelig Model. Stående. Profil Mod Højre', 1886. Olie på lærred. 67 x 36,5 cm. Vurdering: 1,5-2 millioner kr. Hammerslag: 4,3 millioner kr. (foto: Bruun Rasmussen Kunstauktioner)

Der var så stille, at man ville kunne høre en knappenål falde til gulvet, da buddene på et maleri af Vilhelm Hammershøi indløb under en auktion hos Bruun Rasmussen i Bredgade i København forleden dag. 

Dette skal naturligvis ses i, at man forventede en rekord for hammerslag i auktionshuset - og den faldt da også. Maleriet nåede en pris på 31,5 millioner, hvilket ubetinget er rekord for auktionshuset. 

Det er dog ikke en rekord for Hammershøi, da Sotheby's i New York i 2017 solgte et andet maleri af Hammershøi for 39,5 millioner. 

Der var flere Hammershøi-værker under hammeren ved den aktuelle auktion hos Bruun Rasmussen. Blandt andet ramte et motiv med en nøgenmodel fra 1886 et hammerslag på 4, 3 millioner mod en vurdering på maks. 2 millioner kroner (nedersete billede). 

Til gengæld kunne et Hammershøi-maleri med hvide døre som motiv ikke sælges, da det ikke lykkedes at komme i nærheden af de 4-5 millioner, som værket var vurderet til. 

Der var dog flere værker af andre kunstnere, som gik langt over vurderingerne. Blandt andet maleriet af Carl Holsøe, som kan ses gengivet på det øverste billede.