mandag den 11. november 2019

Stjerner til Moesgaard


Graffiti anno 79 e.Kr. på Moesgaard Museum

"Der er kælet for detaljerne: Rundt omkring på væggene finder man således forskellige former for graffiti, vittighedstegninger og slagord skrevet med kul. Det kræver måske nok lidt latinkundskaber at afkode teksten, men budskaber som "den sidste dag er kommet" lader sig tyde med lidt god vilje (eller Google Translate). Til gengæld kræver det ingen særlige kundskaber at afkode vittighedstegningerne og den - i øvrigt fuldstændigt autentiske - obskøne graffiti af mandspersoner med voldsomt erigeret lem. Hvor meget verden end forandrer sig, forbliver nogle ting dog de samme!"

Det er et uddrag fra Christian Sallings anmeldelse i Århus Stiftstidende af udstillingen 'På vej mod katastrofen - Pompeji og Herkulanum', der citeres fra herover. 

Udstillingen, som jeg selv har anmeldt, finder sted på Moesgaard Museum syd for Aarhus, og Salling lægger foruden den frække graffiti vægt på de smukke objekter, der fremstår som de netop er produceret, og at romeren, der har skabt dem, har lagt dem fra sig for at gå til frokostpause. 

Sådanne iagttagelser kan man gøre på udstillingen, som Salling giver seks ud af seks stjerner i Stiften.