tirsdag den 5. januar 2021

Mens vi venter på vaccinen

 

Farshad Farzankia: 'Himmelhunden', 2020. Foto: Malle Madsen)

Louisiana on Paper: Troels Wörsel, uden titel, begyndelsen af 1990'erne (foto: Stine Heger)


Der kan være adskillige årsager til, at større jyske udstillingsinstitutioner har valgt at hemmeligholde deres udstillingsprogrammer for 2021. 

En af dem kan i sagens natur tilskrives Covid-19-problematikken, og så længe man ikke ved, om man kan holde åbent eller ej, kan jeg udmærket forstå, at man ikke offentliggør planerne for indeværende - for der er vi jo nu - år. 

Til gengæld har de store museer øst for Storebælt tilsyneladende ikke problemer med at give publikum appetit på kunstoplevelser, og hvis jeg her på siden skal indskrænke forventningerne til noget så konservativt som maleri, kan man senere i år se en udstilling på landets nationalgalleri, Statens Museum for Kunst, der i perioden 13. februar-24. maj se en udstilling, der perspektiverer to af den ekspressionistiske malerkunsts store personligheder, Ernst Ludwig Kirchner og Emil Nolde. 

På kunstmuseet Louisiana i Humlebæk bliver der også noget at opleve for fans af maleri. Allerede d. 19. januar åbner en udstilling med "efterladte" værker på papir af den danske maler Troels Wörsel, der døde i 2018. 

Om den udstilling åbner på den angivne dato, afhænger naturligvis af Corona-situationen, men måske har vaccinen gjort sin virkning, når samme museum d. 6. maj åbner en stor udstilling med den svenske maler Karin Mamma Andersson (f. 1962). 

Denne udstilling skal ses i forlængelse af en række af udstillinger, som har belyst netop maleriet på den aktuelle samtidskunstscene. 

Maleriet spiller også en rolle på kunstmuseet Arken i Ishøj, som blandt andet viser en udstilling med den i Iran fødte, men i København arbejdende og bosiddende maler Farshad Farzankia (f. 1980). 

Museet omtaler på sin hjemmeside denne udstilling med ordene "en farvestrålende verden af billedpoesi". 

Nivaagaard nord for København viser i perioden 7. februar-30. maj en udstilling om og med "Den store fortæller" Wilhelm Marstrand

Fuglsang Kunstmuseum på Lolland viser Allan Ottes fine udstilling, som har kunnet ses på HEART i Herning i de seneste måneder. 

Sorø Kunstmuseum viser i perioden 27. februar-24. maj en udstilling med billedkunstneren Peter Bonde. Titel: "Unclaimed baggage will be detroyed"!!! 

Hvis jeg retter blikket mod Jylland, har jeg allerede omtalt Mie Mørkebergs udstilling på Trapholt, og det samme har jeg angående de kommende udstillinger på Kunsten i Aalborg. 

HEART i Herning skulle afholde sidste års aflyste begivenhed 'Socle du Monde', men foreløbigt er der intet at læse på museets hjemmeside. 

ARoS i Aarhus har tilsvarende valgt ikke at formidle noget som helst om museets udstillingsplaner for 2021. 

Mon ikke disse museer kommer på banen med nyt, mens vi stadig venter på Corona-vaccinen??