søndag den 3. august 2014

Gustons referencer


"Værkerne ligner ikke rigtigt noget, man har set før. Der er kun umage sammenligninger at drage, som for eksempel til Pierre Bonnards motiviske fokuseringer på de nære omgivelser og samtidige ophævelser af perspektivet til fordel for fladen . Eller til Jean Fautriers stiliserede figurstudier, der i taktile farvevalg tenderer den rene abstraktion, den kødelige maling. Men som sagt er dette umage og utilstrækkelige sammenligninger, for Gustons arbejder er helt særegne i deres tegneserieagtige enkelhed, surrealistiskesammenhobninger og koloristiske elegance"

Rune Gade har for nyligt efterfulgt Michael Jeppesen som kunstanmelder på dagbladet Information - og det er netop Gade, der står bag anmeldelsen af PhilipGuston-udstillingen, der finder sted på kunstmuseet Louisiana i Humlebæk for tiden. 

Det er vel ikke irrelevant at kalde Guston - i hvert fald når det drejer sig om hans sene værk, som er omdrejningspunktet for udstillingen - for en ret "syret" billedkunstner. 

Ikke desto mindre udviklede han indtil sin død i 1980 et højst originalt og, vil nogen måske sige, aparte udtryk. 

Udstillingen på Louisiana med Guston kører frem til d. 7. september, og det er muligt samtidigt at se en stor omfattende udstilling på museet med værker af Emil Nolde. Denne løber frem til d. 19. oktober.